Belföld

Fidesz: csődbe megy az egészségügy

Csőd fenyeget az egészségügyben a 2010-es kilátások alapján - közölte Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa csütörtökön Budapesten. A szaktárca szerint Mikola "légből kapott" újsághírek alapján beszélt.

Az ellenzéki politikus arra hivatkozva jelentette ezt ki sajtótájékoztatóján, hogy – mint mondta – a kiszivárgott költségvetési irányszámok alapján jövőre mintegy 70-75 milliárd forinttal kap kevesebbet az ágazat.

Úgy fogalmazott: “se stabilitásra, se növekedésre, se biztonságra nem számíthat a magyar egészségügy. Ez a kormányzat nem szereti az egészségügyet, üti-vágja, kivonja belőle a pénzeket”. Mikola István véleménye szerint a rendszert nem lehet majd működtetni, ha valóban kivonnak 70-75 milliárd forintot az egészségügyből.

Csődhelyzetre figyelmeztetnek

“Ahogy halljuk”, a gyógyító-megelőző kassza mintegy 20-25, a
gyógyszertámogatási rendszer 20, a gyógyászati segédeszközök támogatása pedig körülbelül 5 milliárd forinttal csökken majd, és kevesebb pénzt kap várhatóan a háziorvoslás is – mondta az egészségügyi szakpolitikus. Közölte: felhívják a kormány figyelmét arra, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat az egészségügy jövő évi működtetéséről, mert az ellátó rendszert már a jelenlegi forrásokból sem lehet fenntartani.

Mikola István hangsúlyozta, az egészségügyben a csőd azt jelenti, hogy leromlott és egyre romló infrastrukturális, technológiai környezetben egyre gyengébb és rosszabb minőségű ellátást nyújtanak a betegeknek.
Hatalmas társadalmi nyomásra van szükség e megszorítások megakadályozásához – tette hozzá.

Az egészségügy csökkenő finanszírozásáról jelentetett meg cikket csütörtöki számában a két vezető politikai napilap.
A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc a Magyar Nemzetnek elmondta: ha a kormány nem biztosít pénzforrást, vagy legalábbis nem pótolja vissza a legutóbb elvont 13,5 milliárd forintot, akkor az év végére működésképtelenné válnak az intézmények. A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint jövőre nominálisan több mint 20 milliárd forinttal költene kevesebbet az egészségbiztosítási szolgáltatásokra a Pénzügyminisztérium, mint az idén.

Légből kapott újsághírek?

Az egészségügyi tárca szerint Mikola István fideszes politikus “légből kapott” újsághírek alapján tájékoztatott csütörtökön, amikor azt közölte, csőd fenyeget az egészségügyben a 2010-es kilátások alapján. “Az Egészségügyi Minisztérium természetesen jó néven veszi Mikola Istvántól, a Fidesz egészségpolitikusától, hogy aggódik az egészségügyet érintő költségvetési számok miatt”, de felhívják az ellenzéki képviselő figyelmét arra, hogy kizárólag a Pénzügyminisztérium számait tekintse hitelesnek a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban – reagált a szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Hangsúlyozzák: bármely lapban jelenjen meg “légből kapott információ”, az nem változtat azon a tényen, hogy a költségvetés jelenleg a tervezési szakaszban van, és csak akkor érdemes vitát nyitni róla, ha azt elfogadja a kormány, és beterjeszti az Országgyűlés elé.

“Tájékoztatásul közöljük, hogy a költségvetés benyújtási határideje 2009. szeptember 8-a, a fejezeti köteteké pedig 2009. szeptember 15-e” – írták, hozzátéve, hogy a parlamenti szakaszban várják Mikola István javaslatait az egészségügyi ágazat forrásbővítésére, illetve az egészségügyi ellátórendszer javítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik