Belföld

Dagad a végkielégítési botrány

Újabb 100 millió forintot fizethet ki a BKV egy korábban menesztett vezérigazgató-helyettesének. Somodi Lászlót április végén rúgták ki, mert a menedzsment szerint kudarcot vallott a paraméterkönyv elkészítésekor. A menetrend végül mégis ez alapján készült el.

Az MTI birtokába került, a BKV felügyelőbizottsága számára készült belső jelentésből kiderül, hogy Somodi László – aki 2001-től 2008 áprilisáig dolgozott a közlekedési vállalatnál – a 657 ezer forintos alapbér mellé még 300 százalékos prémiumra is jogosult volt.

A vezérigazgató-helyettest 2008. április végén mentette fel Balog Zsolt megbízott vezérigazgató, azzal az indokolással, hogy az ő irányításával készült paraméterkönyv „szakmailag alkalmatlan”.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Somodi László viszont azt hangoztatta, hogy a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv kudarcáért nem ő felelős egyedül (ráadásul elbocsátása után nagyjából az általa felvázolt paraméterkönyvet fogadták el), ezért bírósághoz fordult.
Várhatóan szeptemberben lesz ítélet. Ha a közlekedési szakember jogosult a végkielégítésre, akkor a BKV-nak 100 milliót kell kifizetnie.

Politikai bosszú?

A BKV felügyelőbizottságának tagja szerint Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes politikai bosszújának az áldozata volt Somodi László.

Vitézy Dávid úgy véli, Somodi az ország legjobb közlekedési szakembereinek egyike, akinek az volt a „bűne”, hogy olyan paraméterkönyvet dolgozott ki, amely nem tartalmazta a Hagyó Miklós-féle járatritkítási terveket, az utcán viszont bevált és jól működik.

A rendőrség is nyomoz

Bár a mostani vezérigazgató a vitatott végkielégítések miatt feljelentést tett, a BRFK csütörtökön azt közölte, hogy nem indít külön nyomozást az ügyben. Kocsis István bejelentését összevonták a rendőrség által vasárnap indított nyomozással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik