Belföld

Magyar Ku Klux Klánról ír a Der Standard

Példa nélkülinek tartja Európában a magyar romák ellen elkövetett célzott támadásokat az osztrák Der Standard. A lap szerint a sorozatgyilkosságok elkövetői olyanok, mint az amerikai Ku Klux Klán tagjai.

Nemcsak a gyilkosságok ijesztőek, de problematikus az a közöny is, amellyel azokra a magyar társadalom eddig reagált – írja az osztrák lap.

A Der Standard szerint miközben a Magyar Gárda menetel tovább, nem voltak nagy szolidaritásnyilvánítások a roma közösséggel vagy nyilvános tiltakozások.

„A polgári és a baloldali” erők olyannyira gyengék, hogy meg sem próbálkoznak egy ilyen mozgósítással, a többit pedig elintézi a romák elleni gyűlölet, amely minden társadalmi rétegben jelen van.

A közöny nem marad következmény nélkül: az, hogy egyes roma vezetők holokausztról beszélnek, a roma közösség mélységes bizonytalanságérzetéről árulkodik.

Most a gyilkosok elfogása az elsődleges feladat, de hosszabb távon a társadalmi légkör megváltozását is el kell érni – vélekedett a Der Standard jegyzetírója, akit a gyilkosok módszere a Ku Klux Klánra, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető amerikai szervezetre emlékeztet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik