Belföld

Gyakorlott fegyveresek vadásszák a romákat

Más számít jó lövésznek az Egyesült Államokban, mint Magyarországon, ezért ítélhetik meg másképp az FBI és az NNI nyomozói a romák támadóinak lőtudományát – vélekedett lapunknak Kovács Lajos, aki most tanácsaival segíti a gyilkosságsorozat felderítését. Sólyom László is megszólal a támadássorozat kapcsán.

Meglepő álláspontot fogalmaztak meg az FBI viselkedéskutatói, akik a magyar rendőrség illetékeseinél sokkal kisebb esélyt adtak annak, hogy a romák gyilkosai kiképzett fegyverkezelők, vagy az idegenlégiót, vagy valamelyik közeli háborút is megjárt fegyverforgatók, netán hivatásos vadászok lennének.

Az ablakon át lőttek Kislétán (Fotó: MTI)

Az ablakon át lőttek Kislétán (Fotó: MTI)

Ezzel szemben a magyar nyomozók többször is úgy nyilatkoztak, fegyverkezelésben jártas elkövetőkre gyanakodnak. Ennek kapcsán az is felmerült, hogy az elkövetők között akadhat egykori rendőr vagy katona. Az FN értesülései szerint ezt a szálat korábban komolyan vizsgálták.

Sólyom megszólal

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel, hogy tájékoztatást kérjen a nyomozás állásáról a kislétai gyilkosság ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A találkozót követően az államfő sajtónyilatkozatot ad a Sándor-palotában. (MTI)

Az ellentmondások feloldására Kovács Lajost, az ORFK tanácsadóját kérte fel lapunk, aki korábban életellenes nyomozóként, majd a döglött ügyek felderítését végző osztály vezetőjeként dolgozott. A két éve nyugdíjba vonult ezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy azt, aki Magyarországon jó lövőnek számít, nem biztos, hogy az Egyesült Államokban is mesterlövésznek tartják.

„Nagyon sok amerikai tart otthon fegyvert, militarista ország, ezért más számít náluk jónak” – jegyezte meg Kovács hozzátéve, hogy azt, aki 250 méterről célba talál egy ház ablakán keresztül, azt a magyar nyomozók nyugodtan nevezhetik gyakorlott fegyverforgatónak. Ahogy az is az elkövetők fegyverjártasságára utalhat, hogy – a híradásokból tudható – a romák elleni támadások során használtak már sörétes és golyós fegyvert is.

A csütörtökön Borsodban fellelt fegyverarzenál tovább erősíthetné azt a teóriát, hogy gyakorlott fegyveresek állnak a gyilkosságsorozat mögött, ám mint azt Horváth Lajos alezredes, az NNI főosztályvezetője elmondta, jelenleg nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a lefoglalt gépkarabélyoknak, éles lőszereknek, kézigránátoknak, páncéltörő gránátoknak és fegyveralkatrészeknek köze lenne a támadókhoz.

aki tud valamit

A rendőrség az ingyenesen hívható 06-80/201-303 zöld számon várja a romák sérelmére elkövetett támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik