Belföld

Kizárják a külföldi titkosszolgálati szálat roma-ügyben

A kormány képviselője teljességgel kizárta annak lehetőségét, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadások mögött - mondta Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület csütörtöki, zárt ajtók mögött tartott ülése után.

Az ülésen Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár vett részt, aki ezt “teljességgel kizárta”. Mint mondta, voltak képviselők, akik ebben kételkedtek.

Lapunk megkeresésére Simicskó István korábban úgy fogalmazott, hogy habár nincs konkrét információja arról, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadássorozat mögött, „nem lehet kizárni, hogy érdekében állhat más országoknak Magyarország destabilizálása”.

Az ülés után Lázár János, valamint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egyaránt arról beszélt: valamennyien egyetértettek abban, a rendőrségnek minden segítséget meg kell adni annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket.

Szolgálati titok?

Alapos, részletes tájékoztatást kapott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a romák elleni támadások nyomozásáról – közölte Lázár János, a bizottság fideszes elnöke a testület csütörtöki, közel három és fél órás ülése után újságírókkal.

A bizottság az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére ülésezett zárt ajtók mögött, mivel Draskovics Tibor az ülés előtt írásban jelezte: beszámolóban szolgálati titok hangzik el. Lázár János az ülés után azt mondta: véleménye szerint az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért amennyiben a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását és kormányra kerül, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ülés anyaga nyilvánossá váljon, a szolgálati titok kivételével.

A bizottság elnöke szerint bár a rendőrség a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz az elkövetők felderítése érdekében, “aggasztó” a kormány hozzáállása a rendőrséghez, a miniszter pedig nem alkalmas arra, hogy felügyelje ezt a területet.

Eseti bizottságot javasolt

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa eseti parlamenti bizottság felállítását és a parlamenti pártok közös kiállását tartja szükségesnek a romák elleni támadások ügyében.

A bizottság ülése után az MTI-nek elmondta: azt javasolta a képviselőknek, hogy állítsanak fel egy szakbizottságot, amelyen keresztül részletesebben lehetne tájékoztatni a közvéleményt az ügyek nyomozásának állásáról. Szerinte ez azért lenne ésszerű és szükséges, mert az eseti bizottság tagjainak fele lehet külsős, így a munkában jogvédők és más civilek is szerepet kaphatnának.

Az ombudsman megjegyezte, hogy az ülésen nem hangzott el olyan információ, amit a sajtóból ne ismerhetett volna bárki.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön összefogást szorgalmazott a romák elleni támadássorozat megfékezése érdekében, és a jövő hétre roma vezetőket hívott össze tanácskozásra.
Úgy fogalmazott: össze kell fognia a roma társadalomnak, hogy befejeződjék a sárdobálás, a széthúzás, és nyomást kell gyakorolni a politikai pártokra, hogy közösen fékezzék meg a romák elleni terrorizmust. Mint hozzátette, szerinte a támadássorozatnak profi gyilkosok az elkövetői, ezért nem bízik gyors eredményben és nem zárja ki a cselekmények politikai motivációját sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik