Belföld

Javítani viszik a Duna-parti emlékművet

Műhelybe viszik javítani hétfőn annak a Duna-parti szoborcsoportnak az egyik tagját, amelyet megrongált a szombati vihar Budapesten - mondta Szilágyi András, a kárt szenvedett mártír emlékmű gondozását ellátó Budapest Galéria osztályvezetője.

Az egyik szobor azért vált instabillá, mert a vihar következtében meglazult a talapzathoz rögzítő egyik csap. Az emlékmű körüli helyszínt addig egy cég biztosította, amíg a szobrot restauráló műhelybe vitték megőrzésre. A javításra a Budapest Galéria árajánlatot kér több, ezzel foglalkozó szakembergárdától – közölte.

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója szerint az emlékmű teljes restaurálására – egy korábbi rongálás miatt is – még ebben az évben sor kerül, a fővárosi önkormányzat erre elkülönített 3 millió forintot. Ennek során a szoborcsoport minden egyes tagját megvizsgálják, és döntenek arról, hogy beszállítják-e a műhelybe, vagy helyben restaurálják.

A mártír emlékmű Makrisz Agamemnon görög származású magyar szobrászművész alkotása, amelyet 1986-ban állítottak fel azokra az ellenállókra, katonaszökevényekre és üldözöttekre emlékezve, akiket 1944-45 telén a Duna-parton meggyilkoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik