Belföld

FN-híradó: vihar utáni nap

Ölt a vihar – Szenzációs képek a tomboló elemekről – Lecserélődtek a kétszázasok – Bezártak a hulladéklerakók – Mátraterenye saját magát látná el árammal – Sportolóink remekeltek. Fontosabb vasárnapi hírek az FN-en.

Ölt a vihar

Budapesten, Szlovákiában, Horvátországban is emberéleteket is követelt a szombati vihar. Egy járókelő életét vesztette áramütés következtében Budapesten, a 18. kerületi Eke utcában. Horvátországban Krk szigetén egy kőgörgeteg okozta egy magyar állampolgár halálát. A tragédia Stara Baska és Punat települések között, egy nem kiépített strandon történt, a rendőrség vizsgálatot indított az eset kapcsán. Szlovákiában egy zenei fesztiválon dőlt a sátor az emberekre.

Vasárnapra kelet felé elhagyta az országot a hidegfront, helyreállt a vasúti közlekedés, de egész nap folyamatos volt a kármentés. Leginkább Pest megyét, a fővárost, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyét érintette a vihar. Vasárnap délig csaknem 1200 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók, főként faeltávolítás és épületben történt károk miatt. A Pest megyei tűzoltók körülbelül 300, a fővárosiak több mint 220, a Veszprém megyeiek csaknem 200, Fejérben 90, Bács-Kiskun megyében több mint 70 esetben. Még több mint 600 bejelentés várat magára, ebből Pest megyében körülbelül 90, a fővárosban mintegy 500. Ezek elhárításán a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

bővebben>>

FN-híradó: vihar utáni nap 1

Szenzációs képek az olvasóktól

Az FN-tudósítók szenzációs képekben mutatták be a diónyi jegekben megmutatkozó „égi áldást”, a fenyegető fellegeket és a romokká zúzott tetőket, redőnyöket. Nézze meg a fotókat!>>>

A kétszázasok csaknem fele lecserélődött

Idén június 15-től vezették be az új kétszáz forintost, az addigi bankjegy helyett érmét. Az érme kezelése biztonságosabb, használata számos helyzetben – automaták, parkolás – praktikusabb is, mint a bankjegyé. A fémpénz tartósabb, így milliárdos megtakarítást jelent az országnak a könnyen elhasználódó papírpénz helyett. A pénzcsere költsége három év után megtérül, és onnantól számítva évente mintegy 1-1,5 milliárd forint a megtakarítás – indokolta a cserét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 2029-ig a jegybank még beváltja a papír 200-ast, ekkor már remélhetőleg euróra, amit azonban valószínűleg külföldön gyártanak majd.
A pénzcseréről kérdeztük az MNB-t.

Bezárt hulladéklerakók

Az FN beszámolt róla, hogy bezárt az utolsó, a környezetre és az emberi egészségre veszélyt jelentő hulladéklerakó. Folyamatosan épülnek a modern, környezetbarát létesítmények, addig azonban a hulladék 20 százalékát az eddiginél távolabb kell vinni. A hatóság közleménye szerint minden olyan, környezetszennyező hulladéklerakót bezártak, amelynek működése veszélyes lehet a légkörre, a vizekre és az emberi egészségre. 2009. július 16-áig 94 lerakót zártak be, 70 működik továbbra is, és még 14, modern technológiával készült, biztonságos lerakót adnak át a közeljövőben. Ebből 9 a régiek területén, de új helyen, 5 pedig egészen új helyszínen épül.
bővebben>>

Nógrád magát látná el árammal

Négy év múlva akár a saját megyéjükben termelt villamos energiát is használhatnák a nógrádiak. A Mátraterenye mellé tervezett szénerőmű 120 ezer háztartás éves energiaforrását fedezné, ráadásul az egyik szénbánya újraindításával munkahelyeket is teremtene – tudtuk meg. Salgótarjáni Tudósítónk utánajárt a hírnek..

Aranyos vasárnap

A vasárnap a sporté volt ezúttal. Két Európa-bajnoki címet is szerezetek sportolóink. Sidi Péter 1269,7 körös teljesítménnyel aranyérmet szerzett vasárnap a kisöblű sportpuska 3×40 lövéses összetett számában az Eszéken zajló sportlövő Európa-bajnokságon. Aranyérmet szerzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőr-válogatott is a plovdivi vívó Európa-bajnokságon.

Ha nem is ilyen csillogó, de fontos eredményt ért el Talmácsi Gábor is. Ugyan a címvédő Valentino Rossi nyerte a MotoGP Német Nagydíját, de Talmácsi 15. helyének köszönhetően megszerezte első vb-pontját a nagyok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik