Belföld

Saját áramot termelne Mátraterenye

Négy év múlva akár a saját megyéjükben termelt villamos energiát is használhatnák a nógrádiak. A Mátraterenye mellé tervezett szénerőmű 120 ezer háztartás éves energiaforrását fedezné, ráadásul az egyik szénbánya újraindításával munkahelyeket is teremtene.

Összesen 49,9 MWe teljesítményű szén és biomassza erőművet építene a nógrádi Mátraterenye mellé egy cég. Az Első Nógrádi Erőmű Zrt. (ENE) vezérigazgatója Farkas Tamás elmondta: a nyersanyagszükséglet húsz százalékát megújuló energiaforrásokból (biomasszából), a fennmaradó nyolcvan százalékot szénből nyernék, amit a közeli külszíni bánya termelése biztosítana. Ehhez azonban először újra kell nyitni a nagy hagyományokkal rendelkező nógrádi szénbányák egyikét.

A költségeket illetően pontos számokkal még nem rendelkezik az ENE Zrt. de Farkas Tamás azt azért elárulta, hogy a pontos számok az engedélyezési eljárások befejeződése után állapíthatóak meg. Az biztos, hogy több tízmilliárdos befektetésről van szó, melyet egyrészt saját erőből, másrészt banki hitelekből finanszíroznának.

Gecse László, Mátraterenye polgármestere kiemelte: falugyűlésen vetődött fel a népszavazás gondolata, így szeptemberben a lakók dönthetnek arról akarják-e a beruházást.

Megoldás a munkanélküliségre

Ha minden terv megvalósul, 120 ezer háztartás (ez országos viszonylatban a lakossági fogyasztók 3-3,5 százalékát jelenti) éves energiaigényét tudja majd kielégíteni a mátraterenyei erőmű, ami még úgy is megérné a befektetőknek, hogy 2015-re a kormány Visontán készül építeni egy sokkal nagyobb szénerőművet. Persze ez nem azt jelenti, hogy a környéken olcsóbb lehet az áram, hiszen a megtermelt energiát a szolgáltatók felé tudják majd értékesíteni és ez nincs hatással a kiskereskedelmi piacra.

A pénzügyi befektetők által létrehozott projektcég első embere szerint a munkanélküliség által leginkább sújtott térségben nagy dolog lenne egy ilyen beruházás. Kétségtelen, hogy Mátraterenye az ország egyik legelmaradottabb kistérségéhez, a bátonyterenyeihez tartozik, ahol évtizedekig a bányászat és a nehézipar jelentette a megélhetési forrásokat.

A számok nyelvén a beruházás közel kétszáz új munkahelyet teremtene a térségben, ami jelentős segítség lenne az ott lakóknak. Ráadásul az építkezés éveiben és a működés során is több alvállalkozónak is munkát biztosítana az erőmű.

Környezetbarát lenne

Ennek megfelelően a cég is biztosnak tűnik a népszavazás pozitív kimenetelében, ezt bizonyítja, hogy már a környezetvédelmi engedélykérelmeket is benyújtották. A vezérigazgató elmondása szerint a tervezett cirkulációs fluidágyas technológiának köszönhetően meg tudják kötni az égés során keletkező kéndioxidot és ammónia segítségével a nitrogéndioxid szintet is jóval határérték alatt tudják tartani. A kritikus szálló por levegőbe jutását pedig 99 százalékos hatékonysággal, szűrőkkel oldanák meg.

Mindez persze egyelőre fikció, hiszen először egy sikeres népszavazásra van szükség. Ha ezt sikerrel veszi az ENE Zrt., még az idén megkezdi a kivitelezési munkálatokat és 2013-ban megkezdheti a termelést az első nógrádi szénerőmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik