Belföld

Tábornak hitték, pedig csak kocsmában csocsóztak

Akár már 10-15 ezer forintért találunk egyhetes napközis tábort a gyereknek, arra azonban semmi garancia, hogy ott értelmesen fogja eltölteni az időt. Akadt olyan kókler táboroztató, aki kocsmába vitte csocsózni a nebulókat. Mit tegyünk, hogy ne ilyenbe „fussunk bele”?

Közel 1,4 millió diáknak köszöntött be a várva várt vakáció hétfőn. Ez a diákok számára nagy öröm, sok szülőnek azonban gondot okoz, hol helyezze el gyermekét, amíg ő dolgozik. Mint korábban az FN-en megírtuk, a szülők szervezetei évek óta figyelmeztetnek arra, hogy több százezer „kulcsos gyermek” cselleng az utcákon a szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincsenek olyan rokonaik, akik vigyázni tudnának rájuk. Elvileg az önkormányzatoknak kötelességük gondoskodni a gyerekek napközbeni ellátásáról, ám sok helyen nem tartják be ezt az előírást. Így egyre nagyobb szerep jut a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltésében a nyári táboroknak. Feltéve, ha a szülők meg tudják fizetni.

Nyilvántartás nincs

Sárvári István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke az FN-nek elmondta, hogy a különböző táborok ára a programuktól függően változatosak, de a tapasztalatai szerint egy egyhetes napközis tábor – ahol a szülők reggel „leadják”, délután „felveszik a gyereket – már 10-15 ezer forintért hozzáférhető, míg a bentlakásos táborok árai egy hétre 35-40 ezer forintról indulnak. Persze Sárvári hallott már olyan kéthetes amerikai nyelvtáborról is, ami 300 ezer forintjába került a szülőknek.

Tábornak hitték, pedig csak kocsmában csocsóztak 1

A szakember szerint már érezhető a gazdasági válság hatása a táboroztatás területén is. Az már most látszik, hogy 10-15 százalékkal drágultak a részvételi díjak, s ugyanennyivel visszaesett a táborokba jelentkezők aránya. Ezt egészen pontosan nem lehet tudni, mert nincs olyan nyilvántartás, amelybe az összes magyar szervezésű tábor megtalálható. Nem is nagyon lehetne ilyen listát összeállítani, mert Sárvári szerint az is egyfajta tábornak tekinthető, ha mondjuk, az angoltanár meghív 10 gyereket a hétvégi házába néhány napra angolozni.

A kóklerek kihalnak

Az sem mindegy, hogy a bőséges kínálatból melyik tábort választjuk a gyereknek, hiszen semmi nem garantálja, hogy a kiválasztott lovas-, foci-, angol- vagy éppen mesetábor megfelelő színvonalú-e. Minden évben rengeteg panasz érkezik a szervezett üdülésekkel kapcsolatban, bár egyre kevesebb a komoly reklamáció. Sárvári szerint azok a kóklerek, akik csak némi pénzt akarnak szerezni a gyerekek táboroztatásából, hamar kiesnek a rendszerből. Egy tábornak a híre ugyanis leginkább szájhagyomány útján terjed. Azt a szervezőt például nemigen keresik meg többé, akiről kiderült, hogy táborozás címén a gyerekeket beterelte egész napra a helyi kocsmába csocsózni.

Nagyon nehéz a szülőknek kiválasztani a jó tábort. Az ismerősök, barátok, szomszédok, pedagógusok véleménye, tapasztalata a legmegbízhatóbb információforrás. E mellett Sárvári István azt tanácsolja, hogy mindig érdeklődjünk, mióta szervezik az adott tábort, és ha lehetőségünk van, találkozzunk a szervezőkkel is. A problémák leginkább a tisztálkodási lehetőségekkel, a szállással vagy az étkezéssel, a nem megfelelő ételadagokkal kapcsolatban szoktak felvetődni. Panasz még a “fűt-fát” ígérő táborokról szokott érkezni, ahol az előre jelzett programoknak töredéke sem valósul meg.

Nem üzlet

Törvényi szabályozás a táboroztatásra gyakorlatilag nincs. A bentlakásos táboroknál a szállásadónak kell engedéllyel rendelkeznie, és az ÁNTSZ-nél be kell jelenteni a táboroztatást, valamint 300 fő felett kötelező tábori orvost alkalmazni. Egy kisebb, napközis tábort viszont bárki indíthat. Sárvári szerint a táborok szervezése általában nem egy nagy üzlet. Ha valaki megtalál egy olyan célcsoportot, amely ki tud fizetni komolyabb összegeket a minőségi táborért, akkor talán nem ráfizetés a táboroztatás. Általában azonban inkább csak hobbinak, nyári elfoglaltságnak tekinthető a nyári gyermekfelügyelet e formája. A nagyobb 6-700 fős táborok esetén, ahol kisebb a fajlagos költség, talán megtérül a munka. Egyébként általában ebből nem gazdagodott meg még senki – véli Sárvári.

Az úszótáborok a nyerők

Vannak olyan honlapok, ahol valamennyire leellenőrzött minőségű táborok között tud válogatni a szülő. A Budapesti Művelődési Központ által szerkesztett minitipp.hu-n például olyan országos virtuális táborsvédasztalról válogathat a szülő, amelynek minden egyes táborának az adatait megvizsgálják a szerkesztők, így amennyire lehet, garantálják a minőséget.

Ring Krisztina szerkesztő az FN-nek elmondta, hogy idén – az eddigi trendtől eltérően – nem a nyelvi táborok vezetik a népszerűségi listát, hanem az úszástáborok. E mellett a többi sporttábort és a nomádtáborokat is sokan keresik, és egyre jobban kezdenek divatba jönni a történelmi kalandtáborok, ahol íjászatot, jurtaépítést tanulhatnak többek közt a gyerekek. Kicsit visszaesett, de még mindig nagyon kedveltek az informatikai és a nyelvi táborok is.

Ring Krisztina úgy látja, hogy nyaranta átlagban egy táborba mennek a gyerekek, és e mellett, amelyik család teheti, igénybe veszi a „nagyi” segítségét is a nyári gyermekelhelyezésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik