Belföld

Tölgyessy: a valódi győztes a Jobbik

Az európai parlamenti választások egyértelmű győztese a Jobbik, a vasárnapi eredmény pedig átrendezheti akár a teljes magyar pártszerkezetet – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász szerint a kétszereplős jobboldal a rendkívül súlyos vereség ellenére is növelheti a kormány hatalmon maradásának esélyét, szűkíti viszont a Fidesz mozgásterét, amelynek elbukott az „egy a tábor, egy a zászló” politikája, és elsöprő győzelmével sem kezdhet nagyobb megmozdulásokba, mert ezzel a Jobbikot erősítené.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Jobbik ott szerepelt nagyon jól, ahol magas a cigánylakosság aránya, és döntően az MSZP-től vette el a szavazatokat, amelynek megújulás nélkül nem lehet sok esélye. Tölgyessy szerint az SZDSZ megsemmisítő vereséget szenvedett, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a magyar valóságnak az a kerete, amit a liberális párt képvisel, megbukott.

Dávid Ibolya maradhat

Az MDF-ről az alkotmányjogász azt mondta, a vasárnapi eredmény azt jelenti, hogy Dávid Ibolya maradhat, és ez a kiesést jelző jóslatokhoz képest siker, de a Fórum jottányit sem lépett előre öt évvel ezelőtti eredményéhez képest. A Jobbik sikerét azzal magyarázza, hogy mára elfáradt a politikai elit, a párt pedig sok emberrel el tudta hitetni, hogy megjelent egy olyan erő, amelyik nem sározódott be az elmúlt húsz évben, és felvetette a sokáig lappangó cigánykérdést.

Létező, súlyos probléma

Az alkotmányjogász azt mondja, lehet ezt a három mandátumot bagatellizálni, lehet tovább fenyegetőzni, hogy jönnek a fasiszták, de mindkettő hibás reakció lenne. A magyar társadalom az elmúlt húsz évet igazságtalannak érzi, a cigányság kérdése pedig létező, súlyos probléma, az igazi feladat pedig most valódi válaszokat adni, mert ha ezek nem születnek meg, a Jobbik tovább menetel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik