Belföld

Lendvai Ildikó megnyomná a politikai vészcsengőt

A Jobbik erősödése, a politikai térkép „sötétebbre festése" minden parlamenti pártnak tennivalót ad - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfő reggel Lendvai Ildikó, a MSZP elnöke, aki szerint a mozgalom európai parlamenti (EP) választási eredményének be kellene indítania a „politikai vészcsengőt".

“Miközben mi itt egymással voltunk elfoglalva, mondjuk így, parlamenti pártok, történt valami, és ebben a történésben mindnyájunknak van tennivalója” – tette hozzá.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a Jobbik sikerének oka az lehet, hogy „valószínűleg valódi kérdéseket tesz fel”, noha szörnyű, romboló, gyilkos választ ad ezekre.

A pártelnök szerint nem a Jobbik szavazóbázisának méretére kell odafigyelni, hanem arra, hogy ezek a szavazók a demokratikus parlamenti pártoktól mely kérdésekre „nem kaptak elegendő választ”. Úgy látja, hogy ezek a kérdések a világgazdasági válság veszteseinek problémáival és a biztonság utáni vággyal kapcsolatosak, s a helyzet kialakulásának okai közé sorolta „a magyar parlamentarizmus kelleténél rosszabb veszélyérzetét”.

„Azt is megnézhetjük, hogy ki engedte ki a szellemet a palackból, de most leginkább azt kell megnéznünk, hogy vissza tudjuk-e közösen dugni, legalább valamelyest” – mondta a politikus.

Az MSZP elnöke közölte: legalább a szociális területtel és a biztonsággal kapcsolatos ügyekben „muszáj volna valahogy szót értenünk minden vita ellenére, muszáj volna valahogy mutatnunk az országnak, hogy ez a politikai elit nemcsak arra képes, hogy infantilis óvodai verekedésbe kezdjen, hanem most meghallotta a vészcsengőt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik