Belföld

Bérelt vonalról indíthatták az automatikus hívásokat

Nem kapott hivatalos megkeresést a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az Országos Választási Bizottságtól (OVB). Az európai parlamenti választással kapcsolatos törvénysértő automata telefonhívások még kivizsgálásra várnak.

A Magyar Telekom közölte, hogy az európai parlamenti választással kapcsolatos automata telefonhívásokat senki nem rendelt. Az NNH megvizsgálja, hogy milyen telefonszámról vagy számokról indították az automatikus hívásokat.

Szakértők szerint elég egy bérelt vonalat vásárolni egy szolgáltatótól, majd arra rácsatlakoztatni egy számítógépet, amelyik automata hívásokat bonyolít le.

Hatályos szabályozás értelmében a Magyar Telekom mint szolgáltató nem ismerheti meg, nem ellenőrizheti és nem bírálhatja el a hálózatán belül forgalmazott hívások tartalmát. Amint azonban az arra jogkörrel rendelkező hatóság elrendeli, a Magyar Telekom azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket. A törvénysértőnek nyilvánított kampánycsendsértésekkel összefüggésben a vállalat együttműködik a hatóságokkal a szabályozási helyzet áttekintésében.

Az OVB úgy döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik