Belföld

Tojás nagyságú jég esett

A nyírségben tojás nagyságú jég hullott az égből, több száz lakóház rongálódott meg. A vihar miatt rendkívüli ülést tart vasárnap este a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság. Az erős szél és az esőzés Zala megyében is gondot okozott.

Vihar pusztított Nyíregyháza térségében vasárnap délután, a heves széllökések és a jégverés jelentős károkkal járt a Tiszavasvári-Nyírszőllős-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Berkesz vonalon; tizenegy szabolcsi településen emiatt nincs áram; a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülést tart.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek – mondta Vegera Istvánné, a kisváros polgármesteri hivatalának dolgozója.

Kemecsét nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a Nyíregyházával szomszédos városra. A palával fedett házak tetejét mindenütt betörte a jégeső, de akadt olyan tetőszerkezet is, amelyet letépett a szélvihar. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, s megrongálta az utcán parkoló személygépkocsikat. A mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég.

A helyi önkormányzat riasztotta a polgárőri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tető kerüljön a házakra, s felmérjék a károkat.
Jelentős károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszről, Demecserből és Tiszatelekről is.

A Nyíregyháza-Miskolc és a Nyíregyháza-Záhony közötti vasútvonalon a fakidőlések miatti vezetékszakadások okoznak gondot. Görögszállás és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok beállítására volt szükség, Nyíregyháza és Sóstóhegy között pedig a szabadon maradt egy vágányon csak felváltva haladhatnak a szerelvények. A munkálatok befejezéséig akár egyórás késések is előfordulhatnak.

Éjfélre helyre állhat az áramszolgáltatás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a 11 áram nélkül maradt településen az EP-választást nem befolyásolták a viharkárok.

Az MTI legfrissebb információi szerint éjfélre helyre áll az áramszolgáltatás. A vihar miatt 17 középfeszültségű vezetékhálózatban keletkezett üzemzavar, amely közül tizenegyet az esti órákig sikerült elhárítani a folyamatosan dolgozó szerelőknek – mondta Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária kommunikációs munkatársa. Hat helyen még folynak a hibaelhárítás munkálatai. A kisfeszültségű hálózaton egyedi hibák még ezután is előfordulhatnak, de azokat is folyamatosan elhárítják.

A délutáni viharban az erős szél, illetve a kidőlt fák szakítottak el vezetékeket, illetve okoztak szigetelő-töréseket, amelyek zárlatokkal jártak. A legtöbb hibát Kisvárda, Tuzsér, Baktalórántháza, Tiszalök és Nyíregyháza térségében okozta a vihar az elektromos vezetékek hálózatában.

A Baptista Szeretetszolgálat is segít

Összeült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon operatív törzset is felállítottak, hogy összehangolják a feladatokat a minél gyorsabb segítségnyújtáshoz, amelyhez szabadnapos tűzoltókat is berendeltek. A viharkárok elhárításában Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tűzoltók is részt vesznek.

Tűzoltók és rendőrök kidőlt fákat távolítanak el a Nyíregyházát Sóstógyógyfürdővel összekötő útról (MTI)

Tűzoltók és rendőrök kidőlt fákat távolítanak el a Nyíregyházát Sóstógyógyfürdővel összekötő útról (MTI)


A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata (Rescue24) is a segít a viharkárok elhárításában a Nyírségben – mondta Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató. Összesen tizenöt ember segít majd a helyszínen a megrongálódott tetők stabilizálásával és fóliázásával.

Baleset is történt Zalában

Zala megye több településén is fákat döntött ki a viharos erejű szél vasárnap délután, az esőzés utakat öntött el, a vizes úton egy személyautó balesetet szenvedett – tájékoztatta az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.
Zalaszentgrót térségében, Türjén és Szalapán az erős szél nyárfákat döntött ki, a helyi önkéntes tűzoltók távolították el az utakról.

Vízátfolyás miatt kértek segítséget a tűzoltóktól Egervárról, a lakihegyi elágazónál ugyanis mintegy 10 méteres sávban hömpölygött a csapadékvíz. Nagykanizsán szintén vízátfolyás és sárfelhordás miatt riasztották a tűzoltókat, egy lakásban pedig a bezúduló víz okozott kisebb anyagi kárt – közölte az ügyeletes.

Bajnai Aggódik

A kormányfő rendelkezett arról, hogy a vihar károsultjai ügyében tegye meg a szükséges szolidaritási támogatási lépéseket a katasztrófavédelem és az önkormányzati tárca. Szollár Domokos kormányszóvivő ismertetése szerint a miniszterelnök részletes tájékoztatást kapott a magyarországi viharkárokról

Bajnai Gordon aggodalommal értesült a több mint 20 települést ért károkról és együtt érez a károsultakkal – tette hozzá a kormányszóvivő. A katasztrófavédelem felméri a károk nagyságát és mértékét illetve intézkedik a károsultak megsegítéséről. A miniszterelnök hétfőn konzultál a magyar biztosítók szövetségének vezetőivel is.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik