Belföld

Külföldön is választottak magyarok

A külföldi magyar külképviseleteken kialakított szavazókörökben is voksoltak magyar állampolgárok a vasárnapi EP-választásokon. A szavazás során rendkívüli esemény nem történt, visszautasított választó nem volt.

A brüsszeli magyar nagykövetségen 537-en adták le szavazatukat – tájékoztatta az MTI-t a nagykövetség. Előzetesen 583 magyar állampolgár jelezte, hogy Belgiumban fog tartózkodni az EP-választás idején, és a brüsszeli magyar külképviseleten kíván szavazni. Az 537 fő 92 százalékos részvételi arányt jelent az előzetesen bejelentett szavazási szándékhoz képest.

A londoni magyar nagykövetségen 452 személy vetette fel magát a választói névjegyzékbe, közülük végül 363-an adták le voksukat.

Az MTI értesülése szerint a berlini magyar nagykövetségen a választói jegyzékbe felvett 137 magyar állampolgár közül 124 szavazott. A müncheni főkonzulátuson a jegyzékbe felvett 153 fő közül 129 ment el szavazni, míg a düsseldorfi főkonzultuson a listára felkerült 63 fő közül 50 szavazott.

Az Egyesült Államokban összesen 209-en jelentkeztek a helyi jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 171-en adták le voksukat; ez 81,8 százalékos részvételi arányt jelent. Washingtonban az 51 jelentkezőből 41 szavazott végül, New Yorkban a 100-ból 81, Chicagóban a 21-ből 20, végül Los Angelesben a 37-ből 29-en adták le voksukat.

Franciaországban a párizsi és a lyoni magyar külképviseleteken szavazhattak a magyar választópolgárok. A Párizsban regisztrált 149 választópolgárból 135-en jelentek meg. Lyonban 19-en regisztráltatták magukat, közülük 16-an mentek el szavazni – tájékoztatták az MTI-t a választási bizottságok vezetői.

Száznyolc regisztrált magyar állampolgár közül 91 adta le szavazatát a hollandiai magyar nagykövetségen vasárnap az európai parlamenti választások keretében – tudta meg az MTI a nagykövetségtől urnazárás után.

Ausztriában a bécsi magyar nagykövetség konzuli hivatalában volt lehetőség külképviseleti szavazásra. Az ott névjegyzékbe vett 150 magyar állampolgár közül 130-an vettek részt a szavazáson – tájékoztatták az MTI-t a bécsi magyar nagykövetségen. Rendkívüli esemény nem történt.

A prágai magyar nagykövetségen 42 magyar állampolgár jelezte előzetesen választási szándékát, közülük végül is 39-e adták le voksukat vasárnap.

Pozsonyban a magyar nagykövetségen négy magyar állampolgár jelezte előzetesen választási szándékát, s vasárnap mind a négyen le is adták szavazatukat. A kassai főkonzulátuson a bejegyzett négy magyar állampolgár közül végül ketten járultak az urnához.

A bukaresti magyar nagykövetségen 22 magyar állampolgár szerepelt a szavazni kívánok listáját, közülük 20 személy élt valóban a voksolás jogával. Ez 91 százalékos részvételi arányt jelent.

A moszkvai magyar kolóniából 31 ember jelentkezett be szavazni, s a nagykövetségen berendezett, moszkvai idő szerint reggel 6-tól este 19-ig nyitva tartott szavazóhelyiségben 30 választópolgár adta le voksát.

Szerbiában két helyen lehetett szavazni: a belgrádi nagykövetségen és a szabadkai főkonzulátuson. Belgrádban 7 személy szerepelt a választási névjegyzéken, s közülük hatan adták le a voksukat, míg Szabadkán a 27 jelentkezőből 26 élt szavazati jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik