Belföld

Volt, hogy megingott az MSZP?

Bár korábban voltak ilyen hangok, az MSZP-ben ma már senki sem akarja bedobni a törülközőt – nyilatkozta Lendvai Ildikó. Az EP-kampányban nagyobb sebességre kell kapcsolni, és a párt „felveszi a kesztyűt”, keserű pirulát azonban már nem írnak fel. Ha újrakezdhetné, ma „nem reformálná a reformálókat”.

Korábban voltak, akik mérlegelték az előre hozott választást – ismerte el Lendvai Ildikó, de mára már ők sem ezt látják megoldásnak. Természetes, hogy az önkormányzati vezetők és mások minden politikai lehetőséget végiggondoltak, de a többség mindig a kormányzati munka folytatása mellett volt – mondta az MSZP elnöke a távirati irodának. Az korábban is világos volt, hogy az ország érdekét nem az előre hozott kampány, hanem az azonnali válságkezelés szolgálja, de azt joggal lehetett mérlegelni, vajon érdeke-e a pártnak a kemény takarékossági intézkedések felvállalása – fejtette ki.

Az idő ezt a kérdést eldöntötte. Most már az MSZP valamennyi politikai szereplője úgy látja, annyi keserű intézkedésen vannak túl, hogy „politikai öngyilkosság” lenne abbahagyni a munkát a kézzelfogható eredmények megjelenése előtt. Úgy fogalmazott: már senki sem akarja bedobni a törülközőt. Lendvai semmi olyan okot nem lát, amiért pártja ne folytathatná a kormányzást 2010-ig. Következő miniszterelnök-jelöltjüket legkésőbb „a választási kampány hevében” fogják megjelölni.

Lendvai Ildikó (MTI)

Lendvai Ildikó (MTI)

Sebességet váltanak

Az uniós kampányban azonban nagyobb sebességre kell kapcsolni, nagyobb aktivitásra van szükség. A kampány egy párt számára kivételes alkalom arra, hogy a megnövekedett közfigyelmet a számára fontos gondolatok elmondására használja fel. Nagy hazugság, hogy az uniós választás kormányváltást hozhat, az viszont tény, hogy a kampány nemcsak Brüsszelről, hanem Budapestről és Magyarországról is szól: alkalmat ad a pártok politikai magatartásának bemutatására. „Felvesszük a kesztyűt” – tette hozzá.

A pártelnök szerint az MSZP nem negatív, hanem mozgósító és a nézeteket ütköztető EP-kampányt akar. Úgy fogalmazott: „Ha a Fidesz Elég!-kampányára azt mondom: attól félek, hogy nekik Európából volt elég, nincsenek ínyükre az európai politikai normák, és emlékeztetek Orbán Viktor Európán kívül is van élet jelszavára, vagy a többszínű parlament feleslegességéről mondottakra, ez nem negatív kampány. Ha azt mondanám, hogy a Fidesz elnöke ki akarja léptetni az országot az unióból, az az lenne, de ilyet nem teszek”.

Gyurcsány nem lett bűnbak

(MTI)

(MTI)

Az őszi politikai tervekről szólva kifejtette, hogy miután a válságból kitöréshez szükséges strukturális lépéseket, a nyugdíj-, a szociális- és az adóreformot már törvénybe foglalták, ősszel csak az ezek következményeit tartalmazó költségvetést kell elkészíteniük. „Keserű pirulát, ha csak a világ megint ránk nem dől, már nem kell felírni” – jelentette ki.
Most az a feladat, hogy az MSZP újraerősítse egyszerre progresszív és baloldali karakterét, a korábbinál sokkal nyitottabb, közösségi, párbeszédképes működési modellt találjon.

A párton belül Lendvai nem érzékel Gyurcsány Ferenc-ellenes hangulatot: „az MSZP felnőtt párt, nem óvoda, itt mindenki vállalja a maga részét az eredményekből és a bajokból is”. Pontosan tudták, hogy népszerűtlen feladatot vállaltak 2006-tól. „Ezzel együtt fizettünk az elkerülhetetlennél nagyobb népszerűségvesztési felárat is – fogalmazott.

Ha „elölről kezdhetné”, Lendvai nagyobb nyugalomban hagyná a központi államigazgatást, de változatlanul hozzákezdene a nagyobb változásokhoz, amelyek szerinte nem voltak sikertelenek. Példaként a nyugdíj- és a felsőoktatási reformot említette. Utólag nézve az valószínűleg túlvállalás volt – folytatta – , hogy miközben annyi mindent kellett változtatni az országban, a központi államigazgatás reformját is végre akarta hajtani a kormány, vagyis „a reformálókat is éppen reformálták”.

EP-választás az FN-en

Az EP-választás jogi, technikai hátteréről, a listákról és jelöltekről, illetve a legfrissebb aktualitásokról részleteket az FN EP-választási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik