Belföld

Orbán: minden magyarra egy másik magyar vár

Az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint el kell takarítani a romokat, és az EP választáson „minden magyart várni fog egy másik magyar, a határon túlról”.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén vett részt.

Eltakarítani a romokat

A közelmúltban határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. A belpolitikai helyzetről szólva a válság okaként azt jelölte meg, hogy „a mérhetetlenül gazdag emberek mohóságukban” elvették a becsületes emberektől azt, amiért egész életükben dolgoztak. Tapasztalatai szerint, „az egész ország egy hangon beszél”, mindenkinek elege van és le akarja zárni az országot zsákutcába juttató Gyurcsány-Bajnai korszakot.

(MTI)

(MTI)

„Eltakarítani a romokat, felelősségre vonni mindazokat, akik romhalmazt csináltak az országból, és újjáépíteni az országot” – mondta el a Fidesz céljairól Orbán Viktor a Mária Valéria híd esztergomi lábánál. Az európai gondolat atyjának tartott egykori francia külügyminiszter, Robert Schuman kijelentését idézte, miszerint Európában a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Szavait azzal a felhívással zárta: „ne feledjék, a szavazófülkében minden magyart várni fog egy másik magyar, a határon túlról”.

Közösen Európában

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke a Fidesszel közös kampányrendezvényen azt hangsúlyozta: az európai egységesülés azt jelenti, hogy a jó magyar és a jó szlovák patrióta ugyanazt az irányt követheti, a civilizált európai együttélés irányát, egymás kölcsönös tiszteletét. Mi Szlovákia lojális állampolgárai vagyunk, az MKP parlamenti képviselői az egyedüliek, akik soha nem szavaztak meg a szlovák parlamentben egyetlen olyan javaslatot sem, melynél felmerült az alkotmányellenesség gyanúja. Soha egyetlen sértő szót nem tettünk a szlovák népre, melyet tisztelünk és amellyel megértésben akarunk élni – jelentette ki a politikus.

A rendezvényen felszólalt Bauer Edit, a szlovákiai MKP listavezetője, aki megköszönte Orbán Viktornak a Fidesz öt éve tartó támogatását az Európai Parlamentben. „Közös a nyelvünk és félszavakból is megértjük egymást” – fogalmazott. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie szavazni az EP-választáson, mert ott kell lenni, ahol rólunk döntenek”. Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője beszédében elmondta, pártja a határokra való tekintet nélküli egységként tekint a Kárpát-medencei térségre, ahol közösen kell képviselni a magyar érdekeket.

EP-választás az FN-en

Az EP-választás jogi, technikai hátteréről, a listákról és jelöltekről, illetve a legfrissebb aktualitásokról részleteket az FN EP-választási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik