Belföld

Megbüntették az MSZP-t

Pécs jelkép, a választók arra használták fel az ottani polgármester-választást, hogy megbüntessék az MSZP-t - mondta Tóth Bertalan, a párt pécsi szervezetének elnöke.

Kár lenne tagadni, hogy a május 10-i pécsi polgármester-választás a helyi politikán túlmutató volt – vélekedett az MSZP választmányának budapesti ülésén a politikus, aki országgyűlési képviselőjelölt a június 7-i időközi választáson. Tóth Bertalan szerint nem az MSZP-nek kedvezett az országos hangulat, a Gyurcsány-kormány népszerűtlensége, az új miniszterelnök kiválasztásának kálváriája, a megszorító csomag elbizonytalanította, nagyobbrészt elfordította a párttól a szavazóit.

Szerinte a választási vereségnek helyi okai is voltak, ezek közzé sorolta többi között az Európa Kulturális Fővárosa projektet és a két polgármester elvesztését. Tóth Bertalan szerint ezeket a folyamatokat Szili Katalin házelnök, pécsi polgármesterjelölt személyes népszerűsége sem tudta ellensúlyozni, a közvélemény-kutatásokban mért népszerűsége csak a „korrekt vereséghez” volt elég. „Világossá vált, Pécs városa jelkép, az ország jelképe és az emberek ezt a jelképet használták fel, hogy megbüntessenek minket a közelmúlt keserűségeiért, és talán olyan dolgokért is, amiről nem mi tehetünk” – fogalmazott.

Az MSZP tradicionális választói jelentős részét elvesztette, ezért új szövetségeket kell kötnie, új választói rétegeket kell megszólítania. Túloznak ugyanakkor azok, akik a baloldal identitásválságáról beszélnek, de az biztos, hogy a pártnak újra meg kell határoznia önmagát, meg kell jelölnie értékeit, elveit, amelyekhez ragaszkodnia kell. Ha ez sikerül – folytatta – , az MSZP visszanyeri erősen megfogyatkozott hitelességét, a hitelességgel pedig visszatérnek a baloldali érzelmű szavazók is.

EP-választás az FN-en

Az EP-választás jogi, technikai hátteréről, a listákról és jelöltekről, illetve a legfrissebb aktualitásokról részleteket az FN EP-választási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik