Belföld

Az egészségre is pályázhatunk

Összesen 6 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályázhatnak azok a közösségek, intézmények, amelyek megfelelő egészségfejlesztési és prevenciós programokkal rendelkeznek. A tender célrendszerének megfogalmazását néhány héten belül társadalmi vitára bocsátják.

Az Európai Unió tagállamai közül a legmagasabb arányban, összesen 1,5 milliárd euróval támogatja Magyarország az egészségügyi fejlesztéseket 2007 és 2013 között. A megkülönböztetett figyelem oka, hogy az uniós országok között hazánk csaknem valamennyi népbetegség tekintetében a legrosszabb adatokkal rendelkezik.

Noha ez a helyzet egyik napról a másikra aligha változik, némi javulás várható attól a kezdeményezéstől, amelynek keretében összesen 6 milliárd forintos uniós támogatásra lehet majd pályázni. Azok a helyi közösségek, intézmények jelentkezhetnek a hamarosan kiírandó pályázatra, amelyek megfelelő egészségfejlesztési és prevenciós programmal rendelkeznek.

Könnyen érthető pályázatok

A Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány „Pályázzunk az egészségre!” című konferenciasorozat budapesti állomásának előadói egybehangzóan állítják: a legsikeresebb életmódprojektek „alacsony küszöbűek”, azaz a célcsoport számára könnyen elérhetőek, és érthető nyelvezetűek.

Dózsa Csaba egészségpolitikai szakértő szerint komoly értelmezési problémát jelent, hogy az egészségügyi infrastrukturális beruházások többnyire a már kialakult betegségek kezelésének hatékonyságán tudnak javítani, de arra nem alkalmasak, hogy érdemi eredményeket érjenek el a prevenció és az egészségmegőrzés terén.

A jó egészség a gazdaságnak is jót tesz

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábbi főigazgató-helyettese úgy véli, a sokszor méltatlanul háttérbe szorított népegészségügyi és egészségfejlesztési programok megvalósítása nemcsak a lakosság életminőség-javulását eredményezik, hanem gazdasági potenciált is jelentenek.

A hamarosan kiírandó pályázat alapvető célja, hogy az elnyert összegek jóvoltából a jelenleginél szélesebb körben terjesszék az egészségfejlesztési alapismereteket, és a munkahelyeken a válság közepette is legyen mód az egészségfejlesztő programok szervezésére. A pályázók 10 és 50 millió forint közötti támogatásban részesülhetnek az általuk megjelölt program megvalósítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik