Belföld

Egészségügyi reformszövetség alakult

Egészségügyi reformszövetséget alapított az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés. Az orvosokból, szociológusokból és közgazdászokból álló csoport célja, hogy hosszú távú cselekvési tervet készítsenek a lakosság egészségi állapotának javítására.

A civil kezdeményezés egyik vezetője szerint hosszú távú cselekvési tervek szükségesek ahhoz, hogy a magyarok kikerüljenek a „betegséggödörből”. Vitrai József egészségügyi szakértő az FN-nek azt mondta: a kormányzatok – jellegükből adódóan – csak rövid, legfeljebb négyéves intervallumokban képesek gondolkodni, márpedig így, hosszú távú célkitűzések nélkül, ésszerűtlen és következetlen döntésekkel nem lehet javítani az emberek egészségi állapotán.

A most alakult szerveződés által készített tervet szakmai és társadalmi szervezetekkel való egyeztetés után az egészségügyi kormányzatnak is eljuttatják azzal a céllal, hogy a szaktárca ennek alapján elkészítse az első hazai egészségstratégiát és megkezdje annak megvalósítását. A civil kezdeményezés „őrkutyaként” fogja figyelni, hogy az egészségügyi vezetés az elfogadott stratégiának megfelelően hozza-e döntéseit – fogalmazott a kezdeményezés életre hívója.

Vitrai József hangsúlyozta: jól ismert tény, hogy az emberek egészségét – az öröklött egyéni tényezők mellett – számos társadalmi-gazdasági körülmény befolyásolja. Az egészséges környezet biztosításához az egészségügyben és sok más szakterületen tevékenykedő állami, magán- és civilszervezetek valamint egyének együttműködésére van szükség. Az életkörülmények mellett az életmód is döntően befolyásolja az egészséget. A kezdeményezés részvevői szerint összefogást igényel az is, hogy az emberek megszerezzék az egészséges életvitelhez szükséges ismereteket és gyakorlatot, hogy minél inkább az egészséges magatartást válasszák.

A civil szerveződés tagjai az egészségstratégia megfogalmazása mellett aktív figyelemmel kísérik az egészségügyi kormányzat döntéseinek következményeit és a változtatások eredményeit, hatásait közzéteszik, mert – mint mondják – a nyilvánosság ereje olykor igencsak hatásos „fegyver” lehet. Amennyiben szükséges, alkalmazni fogják a bevált civil nyomásgyakorló eszközöket is annak érdekében, hogy a kívánt változtatásokhoz vezető döntéseket elérjék – fogalmazott a kezdeményezés vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik