Belföld

Bajnai harca tehet be a vakcinának

Egyre nagyobb megbízásokat kap az influenza elleni oltóanyagok gyártásának kizárólagos magyarországi jogát magáénak tudó, egyébként ciprusi bejegyzésű Omninvest Kft. A Bajnai-kormány egyik tervezett rendelete alapján azonban kérdéses, az állam a jövőben adhat-e majd megrendeléseket neki.

Ezúttal őssejtkutatási célokra kap 3,8 milliárd forintot az Omninvest. Az influenza elleni oltóanyag gyártásának kizárólagos jogát élvező társaság a napokban nyerte el a Debreceni Egyetem nevében az Orvos- és Egészségtudományi Centrum által kiírt, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

A cégnek nem kellett komoly alkudozást folytatni, ugyanis – értesüléseink szerint – a köldökzsinórvér levételét, tárolását és az ezzel összefüggő terápiás eljárások alkalmazását magában foglaló munkát a Debreceni Egyetem is ennyire taksálta. Az Omninvest 2003 májusa óta működik együtt a debreceni Sejtterápia Klinikai Központtal.

Meglódult a szekér

Az Omninvest az ismeretlenség homályából szinte egyik napról a másikra robbant be a köztudatba, alig négy évvel ezelőtt, amikor Rácz Jenő minisztersége idején kitört az első pandémiapánik. A világjárvány elmaradt, ám a Cipruson bejegyzett offshore cég 15 éves exkluzív jogot kapott az influenza elleni oltóanyagok gyártására.

A technológia kidolgozásáért és a folyamatos rendelkezésre állásért 2 milliárd forintos állami támogatásban részesültek. Az állam nevében eljáró Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) garanciát vállalt arra, hogy évente 1,3 millió adag, a lakosságnak ingyenes vakcinát az Omninvesttől vásárol.

Az oltóanyag ára átlagosan 900 forint körül van, így ez évente milliárdos biztos bevételt garantál a cégnek, függetlenül az eredetileg elnyert 2 milliárdos támogatástól.

Még nem utaltak az ÁNTSZ-nek

A szerződés részét képezte az is, hogy a cég a technológia forgalmazásából származó bevételek 14 százalékát visszafizeti az államnak. A pénz 10 százaléka a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt, 4 százalék pedig a tisztiorvosi szolgálatot illeti.

Az Omninvestnek sikerült tavaly év végén üzletet kötni egy egyiptomi társasággal a madárinfluenza elleni oltóanyag gyártási technológiájának átadására, ám továbbra sem tudni, hogy az első nagy biznisz mennyi pénzt hozott a konyhára.

Az Omninvest szóvivője érdeklődésünkre rámutatott: a magyar állammal kötött szerződés nem a pályázati összeg visszafizetéséről, hanem árbevételhez kötött befizetésről rendelkezik. Ennek megfelelően befizetést csak akkor kell teljesíteniük, ha a külföldi értékesítésből árbevétel keletkezik. Németh Zsolt tájékoztatása szerint mindeddig nem volt pénzmozgás, ezért nem utaltak a kijelölt állami szervezeteknek. A szóvivő ugyan elismerte, hogy a fizetési határidő ez esetben is véges, ám azt mondja, még nincs csúszás. Úgy véli, hamarosan megérkezik Egyiptomból a pénz, és ezt követően utalnak a tisztiorvosi szolgálatnak is.

Visszafizetnek

Az Omninvesttől érkező pénz vélhetően nem sokáig időzik az ÁNTSZ számláján, a közegészségügyi hatóság ugyanis hamarosan jelentős, akár milliárdos nagyságrendű összegeket fizet majd a cégtől kötelezően rendelendő új influenza elleni vakcináért.

Németh Zsolt elmondta: az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális influenza elleni vakcináéval, azaz ezer forint körül várható. Egy világjárvány esetén a lakosság legalább 50-60 százalékát kellene beoltani a hatékony védekezés érdekében, így a legszerényebb számítások szerint is legalább 4 milliárd forintos bevételt jelenthet az Omninvest számára a pandémia kialakulása. Ehhez természetesen hozzáadódik a szezonális influenza ez évi 1,3 milliós adagja. Ez utóbbit a cég akkor is legyártja, ha az új vírus elleni védekezés miatt több millió adag H1N1 elleni oltóanyagot kell előállítani – jegyezte meg a szóvivő.

Rajtra készen

Noha az Omninvestnél már gőzerővel tanulmányozzák az úgynevezett vadvírust, az oltóanyag gyártását akkor sem tudják megkezdeni, ha már minden információ és gyártói kapacitás rendelkezésre áll. A cég ugyanis csak akkor fog hozzá a tömeggyártáshoz, ha arra megrendelést kap az államtól, vagyis az ÁNTSZ-től. A társaság eddig nem kapott ilyen felkérést – közölte Németh Zsolt.

Hozzátette azt is, hogy jelenleg mindenki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) instrukcióira vár, így itthon is csak akkor várható konkrét megrendelés, ha tudják, hogy pontosan milyen összetételű vakcinát ajánl hivatalosan a szervezet. Az Omninvestnél egyébként a megrendelés után szinte azonnal megkezdhetik a gyártást.

kérdéses jövő

Meglehetősen kényes helyzet állna elő az oltóanyagok gyártása terén, ha a parlament elfogadja Bajnai Gordon offshore cégekre vonatkozó szigorító javaslatát, amely szerint ezek a társaságok nem kaphatnak állami megrendeléseket. Nem tudni, vajon mi lesz a sorsa az állam és az Omninvest közötti megállapodásnak, ha zöld utat kap az indítvány. Az is kérdéses, hogy vajon ki és hogyan garantálja majd ez esetben a tömeges oltóanyaggyártást, ugyanis az ÁNTSZ korábbi tájékoztatása szerint jelenleg kizárólag az Omninvest rendelkezik olyan magyarországi gyártókapacitással, amely akár a lakosság egészét képes ellátni vakcinával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik