Belföld

Érettségi: a matek nem volt könnyű

A matematikaírásbelikkel folytatódik a tavaszi érettségi időszak. Nyolctól közel százezer diák kezdte meg a tesztek írását. Az FN információi szerint általános iskolás kérdések is vannak a feladatok között, ám összességében nem könnyű a teszt. Délben már a megoldásokat is olvashatja az FN-en!

A tegnapi magyar nyelv és irodalom vizsgák után ma a matematikaírásbeliket írják meg az érettségizők. A hétfői teszteket a diákok nem találták nehéznek, a matematikától azonban sokan tartottak. A pesthidegkúti Klebelsberg Kuno Gimnáziumban reggel nyolckor rendben megkezdődtek a vizsgák. Az igazgató – szokás szerint – hat előtt átvette a jegyzőnél a teszteket tartalmazó dobozokat, és autóval szállította az iskolába. Fél nyolckor bontották ki a csomagokat, pontban nyolckor pedig megkapták a diákok.

A izgulósabb végzősöket a pedagógusok a teszt előtt próbálták nyugtatgatni, a diákokat megkérték arra, hogy csak a megengedett eszközöket – függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt – tartsák maguknál. Ezeket az eszközöket egyébként a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Érettségi: a matek nem volt könnyű 1


Már az első részért meglehet a kettes

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt a diák tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

A Klebelsberg Gimnázium matematikatanárai, Gulyás János és Balla Enikő szerint ránézésre az első rész nem tűnik nehéznek, valószínűleg megbirkóznak vele a diákok. Ez 12 feladatot tartalmaz, és leginkább az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. Egy másodfokú egyenletet, egy mértani középet kell kiszámítani, vagy meg kell rajzolni egy egyszerű gráfot, meg kell oldani a legegyszerűbb halmazelméleti, koordináta-geomatriai feladatot. E részben van olyan kérdés is, amely az általános iskolai tananyagra épül. (Például a legkisebb közös többszörös kiszámítása.) Összesen 30 pontot érhetnek el ezzel a diákok. Ha valaki csak ezért a tesztért 20 pontot kap, már átlépte az elégséges matekérettségi határát.

A gondolkodásra épít

A középszintű II. feladatlap két részre oszlik, mindkettő három-három feladatot foglal magában. E rész példái illeszkednek ahhoz a trendhez, hogy ma a matematikatanítás leginkább a diákok logikai, gondolkodási készségeit fejleszti – magyarázza Gulyás János.

Előtérbe kerül a tesztben a valószínűségszámítás, a kombinatorika, a statisztika. A feladatok többségében vannak „kis csavarok”, amikre valószínűleg csak a jobb képességű tanulók jönnek majd rá. Összességében jónak, szakszerűnek tartják a pedagógusok a tételsort, de – főleg a második részt – nem könnyűnek. A pedagógus hozzátette, hogy egy teszt akkor jó, ha leméri a tudásbéli szórást, tehát leképezi a gyengébbektől a kiválókig tartó spektrumot. Ennek az idei matek abszolút megfelel.

A diákok tényleg megizzadtak

A Klebelsberg Kuno Gimnázium végzősei közül a leggyorsabbak is csak háromnegyed tizenegykor jöttek ki a teremből. A jó matekosnak számító Szilágyi Balázs megerősítette a tanárai véleményét. Mint mondta, a teszt első része – mint az várható volt – nagyon könnyű volt, de a második részben voltak izzasztó példák. Főleg a “B” részben talált olyan feladatokat, amelyekhez nem volt elég a megtanult matematikai eszköztár, hanem rá kellett jönni a kellő “logikai csavarokra”. Ez a jó matekosoknak bizonyára sikerül, de ki nem “olyan nagy barátja a mateknak”, nehezen fog boldogulni – véli Balázs.

Ezt 11 után meg is erősítették a matekot nem a kedvenc tárgyai között számontartó lányok. Az FN kérdésére elárulták, hogy a teszt első része mellett, még nagyjából három feladatot sikerült megoldaniuk. Abban mindenki biztos volt, hogy meglesz a 20 százalékos eredménye, tehát bukni nem fog senki.

Az Óbudai Waldorf Gimnázium végzőse, Fazekas Anna is abban bízik, hogy az első könnyebb rész viszonylag jó megoldásával, és a nehezebb példák közül egy-kettővel veszi a “rettegett matek-akadályt”. Egyébként az ottani végzősök közül a jó matekosok könnyedén megoldották a tesztet.

Közel 100 ezer diák

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Középszinten 1248 helyszínen 92 817 diák, emelt szinten 65 helyszínen 2531 tanuló tesz vizsgát. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik