Belföld

Baleset történt a paksi atomerőműben

Üzemi baleset történt a paksi atomerőműben, egy daru emelőkötele szakadt el.

A karbantartás alatt álló négyes blokk reaktorcsarnokában daruval emeltek egy műszert – neutron fluxusmérőt -, miközben a daru kötele elszakadt, és a műszer leesett. Kettes besorolást kapott a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a paksi atomerőműben hétfőn este történt üzemi baleset.

Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője keddi tájékoztatása szerint egy felaktiválódott mérőlánc esett karbantartás közben a csarnok padozatára. Személyi sérülés, személyi dóziskorlát-túllépés, radioaktív kibocsátás nem történt.

Az eseményről Bajnai Gordon miniszterelnök személyesen is tájékozódott, kedden pécsi programjait követően, hazaútját megszakítva meglátogatta a Paksi Atomerőművet. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a kormányfőt az erőmű vezetősége és a katasztrófavédelmi szervek képviselői tájékoztatták a helyszínen.

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint kettes besorolás alá esnek azok a műszaki üzemzavarok, vagy rendellenességek, amelyek ugyan közvetlenül vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik