Belföld

Tehetünk a munkahelyi stressz ellen

Mind több helyen olvashatunk a munkahelyi stressz káros következményiről, azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy bizonyos mennyiségű stressz jót tesz az emberei szervezet számára és nem is lehet kiszúrni az összes stresszt az életünkből. Így nem a stresszorok kiszűrése az elsődleges feladat, hanem a stressz optimális szinten tartása és a felesleges feszültség kezelése.

Sokszor elhangzik az a téves állítás, hogy a stressz okoz bizonyos betegségeket. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen nem a stressz az, ami a gondokhoz vezet, hanem az, ha nem tudjuk feldolgozni a felesleges feszültséget.
A sportolók és sportorvosok jól ismerik a pozitív stressz fogalmát, mely rövidtávon előnyös hatásokkal jár. A kihívás és az egészséges versengés megnöveli az egyén teljesítőképességét. A stressz akkor válik károssá, ha szintje meghaladja azt az értéket, ami még ösztönzőleg hat és az ember számára már nem feldolgozható. Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, akkor a szervezete egy bizonyos hormon kiválasztásával készenlétbe helyezi az izomzatot, mely az ősi időkben lehetővé tette a menekülést vagy éppen a harcot, a védekezést.


Tehetünk a munkahelyi stressz ellen 1


A stresszoldás egyik leghatékonyabb módja is ebből a fizikai hatásból adódik. Mivel az említett stresszhormonok az izmokat készítik fel a használatra, így logikusan a fizikai megterhelés segíthet a feldolgozásukban is. A szakértők egyetértenek abban, hogy a lelki megterhelés feldolgozásának egyik módja lehet, ha naponta legalább harminc percet tudunk fordítani aktív testmozgásra, kocogunk, fitnesszterembe járunk vagy akár biciklivel megyünk haza munka után. Tőlünk nyugatabbra már bevett szokás és szerencsére Magyarországon is egyre jellemzőbb gyakorlat, hogy a cégek fitnesszbérletet vásárolnak dolgozóik számára. De a lábunk is mindig kéznél van.

Azonban más módon is csökkenthetőek a stressz hatásai. Azokon a helyeken, ahol a dolgozóknak gyakran kell együttesen megoldaniuk a problémákat vagy ügyfelekkel kerülnek konfliktus helyzetekbe, mind gyakrabban él a vállalkozás a stresszkezelő tréningek módszerével. Ezek a rövid tanfolyamok segítenek az ilyen helyzetek megfelelő kezelésében az egyén képzésével. Megmutatják, hogy miként található meg az a közös hangnem, amely mindkét fél számára a minimálisra csökkenti az elszenvedett stressz mértékét kellemetlen helyzetekben. Szintén fontos dolog, amit viszont saját maguknak kell megvalósítani, az az időbeosztás. A munkánk megfelelő szervezése segít a feladatok feltorlódás nyomán keletkező feszültség csökkentésében, mint ahogy könnyebbé teszi a családra fordított órák és a munkaidő megfelelő arányának fenntartását. Hozzunk döntést és állapítsuk meg, hogy a karrier a fontosabb vagy az, hogy a legfontosabb családi eseményeken ne csak fényképként legyünk jelen.

Szintén fontos tényező a munkába járás is. Itt is néhány apró dolog figyelembevételével jelentősen csökkenthető a felesleges stressz. Bár reggel korán elindulni otthonról soha sem egyszerű vagy éppen kellemes feladat, mégis gondoljuk át, hogy melyik a kellemesebb: idegeskedni egy esetleges késés miatt azért, hogy otthon üldögélhessünk vagy inkább öt perccel mindenki előtt beérni a munkahelyre. Szintén sokat segíthet, ha átgondoljuk, hogy milyen módon tudunk a legkönnyebben beérni az irodába. Bár a legkényelmesebb mód kétségkívül az autó, de nem egy esetben megbízhatóbb és gyorsabb is a tömegközlekedés vagy éppen a séta. Ez utóbbi nagy segítséget jelenthet, ha ezáltal el tudjuk kerülni az útvonalunkon bennünket érő stresszhelyzeteket, dugókat vagy éppen a lökdösődést a metrón. Egy reggeli séta a parkban csodát tehet.



Tehetünk a munkahelyi stressz ellen 1



De fordítsunk figyelmet arra a tényre is, hogy a táplálkozás nagyban befolyásolja fizikai és pszichés állapotunkat, márpedig egy legyengült szervezet sokkal nehezebben dolgozza fel a stresszt. Nagyon rossz gyakorlat, ha valami gyenge minőségű ételt kapunk be az íróasztalnál ülve vagy rosszabb esetben a napközbeni táplálkozáson spóroljuk meg a plusz munkaidőt.
Néhány egyszerű praktikával tehát jelentősen csökkenthető a felesleges stressz ehhez azonban a munkáltatónak és maguknak is hozzá kell tennünk a részünket.

Az Ön munkahelye tesz lépéseket a munkahelyi stressz ellen? Nevezze a céget 2009. május 31-ig a Szívbarát Munkahely pályázatra!

Részletek:
www.szivbaratmunkahely.hu


Társadalmi célű reklám



Ajánlott videó

Olvasói sztorik