Belföld

Adósság viszi el a távhőár csökkentését

A Salgótarján távfűtését ellátó Tarjánhő Kft. 240 millió forinttal tartozik a gázkereskedőnek, az adósság átütemezéséhez készfizető kezességet vállalt az önkormányzat. Szeptembertől 40 százalékkal csökken a gáz ára, ebből azonban a cég tartozását fizeti majd vissza.

Kiss József, az önkormányzati tulajdonú Tarjánhő Kft. ügyvezető igazgatója a forint/dollár árfolyam kedvezőtlen alakulásával magyarázta a felhalmozott tartozást. A cég 2005-től a szabadpiacról szerzi be a földgázt, a gázkereskedő, az EMFESZ Kft. negyedéves intervallumokra dollárban határozza meg a földgáz árát. A Tarjánhőt a forint gyengülése miatt szeptembertől 200 millió forintos veszteség érte, emiatt jelenleg 240 millió forinttal tartoznak az EMFESZ Kft.-nek. Az összegre adósságátütemezést kértek, az EMFESZ pedig készfizető kezességet a tulajdonos önkormányzattól.

Az igazgató közölte: mivel szeptembertől 40 százalékkal alacsonyabbak lesznek a gázárak, szeptember elsejétől 2010. április 30-ig havi 30 millió forintos részletekben vissza tudják fizetni a tartozást. A vitában kiderült: ez azt jelenti, hogy ha a Tarjánhőnek nem lenne ennyi tartozása, 40 százalékkal csökkenthetné a fogyasztói árakat. A 3800 háztartást ellátó cég tavaly októbertől a lakossági díjat 12,1, a közületit 13,9 százalékkal emelte meg. Februártól megint drágult a távfűtés Salgótarjánban, a lakossági és közületi fűtésdíjat egyaránt 5,14 százalékkal, a 12 hónapon át fizetendő alapdíjat pedig 7,95 százalékkal emelték meg.

A szocialista és szabad demokrata ellenzéki képviselők nem értettek egyet a készfizető kezesség vállalásával. Az volt az álláspontjuk, hogy ha a 40 százalékos árcsökkenésből a tartozás fizethető, akkor erre nincs is szükség. Kádár Zsombor jegyző pedig arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy ha a készfizető kezesség realizálódik, vagyis a Tarjánhő helyett az önkormányzatnak kell kifizetnie a 240 millió forintot, akkor a város túllépi az önkormányzati törvényben meghatározott kötelezettségvállalási korlátot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik