Belföld

A magyar kórházak felkészültek a járványra

Noha a kórházigazgatók szerint még korai világjárványról beszélni, az intézmények felkészültek erre az eshetőségre is. A fekvőbeteg-ellátók minimum feltételei közé tartozik ugyanis, hogy mindegyikük rendelkezzen vészforgatókönyvvel.

Nem éri felkészületlenül a kórházakat egy esetleges világjárvány, azaz pandémia – tudta meg a Magyar Kórházszövetség elnökétől az FN. Varga Ferenc elmondta: valamennyi fekvőbeteg-ellátónak rendelkeznie kell egy úgynevezett katasztrófa tervvel, amelynek szerves részét képezi egy tömeges megbetegedésre való felkészülés forgatókönyve. Ez néhány éve a kórházak működési engedélyéhez szükséges, úgynevezett minimumfeltételek egyik meghatározó eleme, amelynek meglétét bizonyos időközönként a helyileg illetékes tisztiorvosi szolgálat is ellenőrzi.

A kórházaknak vannak kötelezettségeik

Az Országos Pandémia Tervben is kiemelkedő szerepet kapnak a kórházak – hangsúlyozta az elnök. Tájékoztatása szerint a jelenlegi 39 súlyponti intézményektől aktív részvételt várnak vészhelyzetben. A dokumentumban – egyebek mellett – előírják, hogy ezeknek a kórházaknak napi 24 órában biztosítani kell a meghatározott ágyszámot és ellátó személyzetet.

A többi kórháznak is vannak kötelezettségei, így például elsődleges feladatuk, hogy a járvány idején mindent megtegyenek a kórokozó behurcolása ellen és az intézményben kezelt influenzás betegek megfelelő elkülönítése érdekében.

Varga Ferenc rámutatott arra is, hogy az előírások alapján, ha olyan sok a fertőzött, hogy az intézmények kapacitása nem elegendő az ellátásukhoz, úgynevezett szükségkórházakat is kijelölhetnek a betegek ideiglenes elhelyezésére és ápolására. Ezek olyan, az aktívan működő kórházak területén, avagy közelében lévő épületek lehetnek, amelyek rövid időn belül átmeneti kórházzá alakíthatóak.

Világjárványkor több pénzt ad az állam

A járvány finanszírozási vonatkozását illetően a Kórházszövetség vezetője hozzátette: jóllehet, a szezonális influenza eddig is jelentős többletterhet róttak az intézményekre, az ellátók nem kértek plusz pénzt a megnövekedett esetszám után.

Ennek ellenére az elvi lehetősége meg van annak, hogy egy pandémiás helyzetben az állam pótolja a hiányzó forrásokat. E célt szolgálja például az az E-Alapon belül elkülönített összeg, amelyből rendkívüli esetben az egészségbiztosító fedezheti a váratlan kiadásokat. A forrás-kiegészítést az érintett kórházaknak külön, egyedi méltányosság alapján kell kérnie, ám csak akkor kaphatják meg a kért összeget, ha igazolni tudják az extrém magas költségeiket.

A magyar kórházak felkészültek a járványra 1

Varga Ferenc megjegyezte azt is, hogy egy esetleges világjárvány megfelelő kezelését nem befolyásolja, hogy Molnár Lajos korábbi tárcavezető kezdeményezésére jelentős infektológiai kapacitásokat szüntetett meg a kórházakban. Az elnök szerint ugyanis a fertőző osztályok átlagosan 10 százalékos kihasználtsággal működnek. Ennél jóval nagyobb gondot okozhat viszont a szakemberhiány – mutatott rá a szövetség vezetője.

Nem rendeltek el magasabb fokú riasztást

Az Egészségügyi Minisztérium hétfő délelőtt kiadott közleménye szerint jelenleg annyi bizonyos, hogy egy influenza A vírus okozza a megbetegedéseket, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint azonban nem áll fenn azonnali veszély influenza világjárvány kialakulására.

Az Egészségügyi Világszervezet fokozott figyelemmel követi az eseményeket, koordinálja az új influnezavírus által okozott járvány kialakulására adandó esetleges globális választ, és folyamatosan értékeli az influenza világjárvány kialakulásának kockázatát.

Ennek keretében a hétvégén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO két alkalommal videokonferencián tájékoztatta a tagországokat, közzétették az egyes országokban bevezetett intézkedéseket.

A tájékoztatás szerint a végéhez közeledő szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot. A higiénés szabályok betartása (gyakori kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, orrfújás, a zsúfolt helyek kerülése) megfelelő egyéni védekezést jelent. A WHO nem rendelte el a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú, alacsony veszélyt jelző riasztási fokozatnál nagyobb súlyosságú riasztást.

Ferihegyen is figyelmeztetnek

A hazai intézkedéseket illetően kiemelik: a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeztek el, megerősítették az influenza-figyelő szolgálatot és fokozott együttműködést rendeltek el az állategészségügyi hatóságokkal. Emellett a Pandémiás Bizottság is a korábbiaknál gyakrabban ülésezik majd és folyamatosan egyeztetnek a szükséges teendőkről.

Az uniós országok intézkedéseinek megfelelően nincs jelenleg utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk. Aki Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik