Belföld

Agyonlőttek egy romát Tiszalökön

Lelőttek egy házából kilépő középkorú férfit Tiszalökön szerda éjjel, a férfi a helyszínen életét vesztette. A hírügynökség értesülése szerint az áldozat roma származású volt. A sorozatos támadások azt sejtetik, hogy sajnos van magyar Ku-Klux-Klan.

Az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a helyi rendőri erők és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az éjjel mindenre kiterjedő, részletes adatgyűjtést kezdtek, mely csütörtökön is folytatódik. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője csak annyit közölt, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.

Volt munkahelye

Hivatalosan nem kívánta megerősíteni a rendőrség az MTI értesülését, miszerint ismét egy roma származású férfire lőttek Tiszalökön szerda éjjel. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője csak annyit közölt, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.

(fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

A környék lakosai az áldozat háza előtt (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!

A település külterületén, Tiszalök-Újtelepen történt a bűncselekmény, ahol többnyire romák élnek. Az áldozat is roma volt. Olyan ember, akinek munkahelye volt és rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt – közölte Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere.

Gyanús fekete autó

A cigánysor utolsó házában lakott az 53 éves áldozat, aki rendezett körülmények között élt. Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetőjének információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel lőtték mellkason a férfit. Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve, s épp kocsijába készült beszállni, amikor a támadás érte. A férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki, nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott.

A lelőtt férfi sógora szerint lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra. Elmondása szerint Kóka Jenő éppen a 22 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki.

Sorozat

Tavaly tucatnál is több esetben támadtak meg romákat fegyverrel Magyarországon. A legtragikusabb támadások 2008. novemberében zajlottak. Előbb Nagycsécsen dobtak két Molotov-koktélt, egymással szemben álló házra, és rá is lőttek az épületekre (a támadásban két ember a helyszínen meghalt).

Majd Pécsett történt kézigránátos-támadás (a házban éppen tévét nézett a család, két felnőtt meghalt, két gyermek megsérült). Ezután a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel a romák elleni támadások felderítésére.

Decemberben egy, az udvarán fát vágó roma férfira lőttek rá a Borsod megyei Alsózsolcán. A férfi súlyosan megsérült.

Idén februárban Tatárszentgyörgyön gyújtották fel a falu egyik szélső házát és a menekülő romacsaládra lőttek. A golyózáporban az édesapa és kisfia meghaltak, egy kislány megsebesült.

Klán?

A nyilvánosságra került tények alapján nem erőltetett a párhuzam a romákat ért támadások és az amerikai Ku-Klux-Klan „első generációjának” tevékenysége között – nyilatkozta korábban lapunknak Konok Péter, a Politikatörténeti Intézet munkatársa. Hasonló a módszer és hasonló a gazdasági háttér, mint a klánt életre hívó polgárháború utáni Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik