Belföld

A TASZ nem büntetné a holokauszttagadást

Nem tartja kívánatosnak a holokauszt tagadásának büntetését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet közleményében úgy fogalmazott: az ilyen beszédet nem büntetni kell, hanem egyértelművé tennie, hogy aki ilyet mond, az kiírja magát a demokratikus közéletből.

A budai Várban, a német nagykövetség előtt szélsőjobboldali, neonáci nézeteket valló szervezetek szombati holokauszttagadó rendezvényen elhangzottakra utalva a TASZ úgy fogalmazott: a holokauszt a világtörténelem egyik legnagyobb tragédiája, megtörténtének tagadása hazugság, a történelmi tények meghamisítása, mely a holokauszt áldozatainak és családtagjainak érzékenységét joggal sértheti. A holokauszt megtörténtét tagadó beszédek elítélendőek, ugyanakkor önmagában a holokauszttagadás nem büntethető és nem is büntetendő beszéd – írták.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint az állam feladata, hogy az oktatási intézményeken keresztül, a közszolgálati médiában és egyéb eszközökkel a holokauszt tragédiájáról tájékoztasson és a történelmi tényeket ismertesse, míg a közhatalmat gyakorlók és a közjogi méltóságok feladata pedig az, hogy tegyék nyilvánvalóvá, a holokauszt tagadása elfogadhatatlan.
“A holokauszt tagadása fájdalmas lehet, azonban az államnak nem büntetőjogi eszközökkel kell beavatkoznia az ilyen cselekményekkel szemben, hanem egyértelművé kell tennie, hogy az ilyen beszéd elítélendő, és aki ilyet mond, kiírja magát a demokratikus közéletből” – írta a TASZ, ugyanis véleményük szerint a büntetőjog nem alkalmas az ilyen beszéd visszaszorítására.

A jogalkotók és a kormány figyelmét arra hívták fel, hogy a jogszabályalkotás helyett számolja fel az oktatás területén tapasztalható téveszméket, és növelje a kisebbségek iránti toleranciát. A szombati holokauszttagadó demonstráció volt a téma hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben is. Hiller István oktatási és kulturális miniszter azzal kéréssel fordult az Országgyűlés minden képviselőjéhez, konszenzussal alkossanak törvényt arról, hogy Magyarországon a holokauszttagadást nyilvánítsák bűncselekménnyé.

A Fidesz-frakció parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte annak tisztázására, miként fordulhatott elő, hogy a rendőrség feloszlatás helyett tudomásul vette és biztosította neonáci szervezetek demonstrációját.
A rendőrség közösség elleni izgatás miatt két szónok ellen eljárást indított, az országos főkapitány utasítására pedig részletes jelentést készítenek a demonstrációval kapcsolatban.
Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlésben hétfőn azt mondta, szerinte nincs az a rendőrség, amely érdemben kezelni tudná a szélsőséges megnyilvánulásokat. Egyedül a politikai elit egységes fellépése, valamint az alkotmány kiegészítése tenné lehetővé, hogy érdemben meg lehessen védeni a többség szabadságjogait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik