Belföld

Leépít a külügy

Személyi változások és leépítések is lesznek a Külügyminisztériumban, az átalakítások stratégiai szemléletűek lesznek, és több lépcsőben hajtják őket végre.

Balázs Péter külügyminiszter megerősítette, hogy Horváthné Fekszi Márta államtitkár, Szentiványi Gábor szakállamtitkár és Szelestey Lajos szóvivő is távozik posztjáról.

Szentiványi Gábor normál külügyi procedúra keretében megy stockholmi nagykövetnek. Egy hazaérkező diplomata fog a helyébe lépni. Az új szakállamtitkár neve azonban egyelőre nem nyilvános.

Szelestey Lajos szóvivő már régóta szeretne külszolgálatot vállalni, ehhez új miniszterként hozzájárult, most pedig keresik az utódját. Az új szóvivő egy hónapon belül hivatalba léphet, a tárgyalások már megkezdődtek a lehetséges jelöltekkel.

A külügyminiszter stratégiai szemléletű, több lépcsős átalakítást tervez. A külképviseleti rendszer átalakításában három kört kell meghatározni. Egyrészt, konzuli képviseletet a világon mindenhol biztosítani kell. Egy szűkebb körbe tartoznak azok az országok, ahol “tudnunk kell, hogy mi történik”. A legszűkebb körben pedig jól felszerelt nagykövetségeket kell működtetni – mondta Balázs Péter. Körülbelül egy olyan hálózatra van szükség mint amilyen Ausztriának, Dániának vagy Finnországnak van – mondta a miniszter, aki keddre ígért konkrét számokat a leépítésekről és a bezárásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik