Belföld

Bajnai az egyetértés csíráit találta a parlamentben

Bajnai Gordon miniszterelnök az Országgyűlésben ismertette válságkezelő programját, amely négy pillérre épül, a védelem, az egyensúlyteremtés, valamint a növekedés újraindításának, illetve a megromlott bizalom újjáépíttetésének pilléreire.

A miniszterelnök szerint a válságkezelő program célja, hogy a következő egy évben a világgazdasági válságból és a hazai problémákból adódó feladatokat kezelje, a válságot rövid távon enyhítse, megteremtse a kilábalás esélyeit, és újra elindítsa Magyarországot a növekedés útján. Bajnai Gordon hétfőn a Parlamentben azt mondta, minden társadalmi csoporttól áldozatvállalást kérnek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a megszorító intézkedések nem olyan injekciót jelentenek, amelyről ilyen bejelentések idején szoktak beszélni, hanem egy életmentő műtét.

Vissza az időben

Elsőként Navracsics Tibor reagált Bajnai Gordon szavaira. Kifejtette, hogy nemcsak nemzetközi tényezők okozták a válságot Magyarországon, hanem az, hogy a szocialisták és a szabad demokraták voltak hatalmon. A Fidesz frakcióvezetője szerint 2002-ben még minden mutató kedvező volt, azóta viszont „nem 7 évet haladtunk előre, hanem 15 évet haladtunk vissza az időben” – fogalmazott. Ebben az utóbbi 3 évben Bajnai Gordonnak is része volt miniszterként.

Végül azt a kérdést tette fel, hogy lehet a gazdasági válság kezelni gazdasági miniszter nélkül. A korábbi jelölt megbukott, de hol a miniszter?

Az MSZP kitart

Mesterházy Attila, az MSZP új frakcióvezetője szerint a Bajnai-program a felelősség programja, amely mögött elszántan kitart az MSZP. Mesterházy szerint ez kettős esélyt ad az országnak, kezeli a válságot, majd egy új kezdetet ígér.

Az SZDSZ nem akar szakértőbb lenni

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője egy működőképes válságkezelő program támogatásáról biztosította a kormányfőt. Kijelentette, hogy nem kívánnak szakértőbbek lenni a szakértői kormánynál, és a benyújtandó adótörvényeket el fogják fogadni, ehhez nem adnak majd be módosítási indítványokat, és ezt várja majd el a szocilistáktól is.

Felhívta Bajnai Gordon figyelmét, hogy ne féljen tanulni uniós országoktól, mint Szlovákia, Románia, Nagy-Britannia és a skandináv országok. Emellett azt kérik, hogy ne találjanak ki valamiféle magyar harmadik utat.

Ne tegye meg!

Harrach Péter, a KDNP alelnöke arra kérte Bajnai Gordont, hogy ne tegye meg, amit elmondott. Szerinte a bejelentett intézkedések arra mutatnak, hogy a kisemberekre tegyék ismét a terhet. Az otthonszerzési támogatások, a gyes és a gyed visszavágásával a gyerekek nem vállalása mellett segít dönteni.

Az egyetértés csírái

Bajnai Gordon viszontválaszában arról szólt, hogy az egyetértés csíráit vélte felfedezni Navracsics Tibor felszólalásában. Például abban, hogy a Fidesz szerint is adócsökkentésre van szükség az ország új pályára állításához. Az adócsökkentés pedig az egyensúly fenntartása miatt kiadáscsökkentéssel jár együtt. A miniszterelnök szerint a cél az, hogy Magyarország ne nyújtózkodjon tovább, mint amíg a takarója ér.

Abban is egyetértést lát Bajnai az ellenzékkel, hogy bizalomra és szolidaritásra van szükség. Számos olyan jogszabály várható, ami ezt a célt szolgálja, például ami a vagyonokat, magas jövedelmeket sarcolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik