Belföld

Felkészültebb szakikat nevelne a kormány

Előrehozott szakképzést javasol az MSZP. Azt tervezik, hogy a a szakiskolákban a szakmai képzést már a 9. évfolyamon meg lehessen kezdeni - mondta Tatai-Tóth András, a párt oktatási munkacsoportjának vezetője.

Az előrehozott szakképzést alternatívaként kínálnák, hogy az általános iskola után a diákok egy olyan típusú képzésbe kapcsolódhassanak be, amely az általános műveltségi elemek mellett már szakmai ismereteket is nyújt – mondta az oktatáspolitikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslathoz módosítani kell a közoktatási és a szakképzési törvényt, ezért a jövő héten az MSZP egyeztetést kezd a parlamenti pártokkal. Az MTI kérdésére Tatai-Tóth András azt mondta, hogy a tervezet várhatóan nem igényel költségvetési többletforrást.

A szakképzési törvényben jelenleg az szerepel, hogy az iskolai rendszerű szakképzésbe legkorábban abban az évben kapcsolódhat be a tanuló, amelyben betölti a 16. életévét. A szakképzés az alapfokú iskolai végzettség megszerzését követően, a 10. évfolyam befejezése után, a középiskolai érettségi vizsgára történő felkészítés utolsó évfolyamának befejezése után, vagy az érettségi vizsgát követően készíthet fel szakmai vizsgára, illetve a munkába álláshoz, önálló életkezdéshez szükséges ismeretekre.

A törvény módosításával a fiatalok tehát egy évvel korábban elkezdhetnék egy szakma elsajátítását, azaz jobban belemélyedhetnének a részletekbe.

Ez az előrehozott szakképzés alternatív megoldásként lehetővé tenné, hogy az általános iskola befejezését követően a tanuló bekapcsolódhasson egy olyan típusú szakképzésbe, ahol a NAT előírása szerinti általános műveltségi elemek közvetítése mellett a szakképzettség megszerzése is megkezdődik.

Sokan lemorzsolódnak

“A szakiskolai tanulók köre a társadalmi hátterük, szociális környezetük alapján hátrányos társadalmi rétegeket túlreprezentálja. A motiválatlanság és a szociális hátrányok mellett ebben az iskolatípusban jelennek meg a legnagyobb arányban azok a diákok is, akik tanulási problémákkal, valamint magatartási zavarokkal küzdenek. A szakiskolai tanulókat nevelő családok egy jelentős része számára létfontosságú az is, hogy minél előbb keresővé váljon a fiatal családtag” – áll az FN-nek eljuttatott közleményben.

A kimaradók miatt egy-egy korosztály jelentős része nem szerez alapfokú iskolai végzettségnél magasabb képesítést. Ez a tény egész életpályájukat meghatározza. A foglalkoztathatóvá válás legfontosabb eszköze az iskolázottsági szint növelése. A magyar munkaerő-piaci mutatók között a legnagyobb lemaradás az EU átlagához képest éppen az alacsony iskolázottságúak tekintetében van. Az álláskeresők között az alacsony iskolai végzettség miatt fokozottan csökken az elhelyezkedés esélye.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.