Belföld

Bajnai Bokrost, Gyurcsányt és Orbánt gyúrta össze

Évtizedek óta nem volt olyan kemény megszorítás Magyarországon, mint amire Bajnai Gordon készül. A tervezet keményebb a 2006-os gyurcsányi és a 95-ös bokrosi kiigazításnál. Néhány vonásában szigorúbb, néhány vonásában viszont enyhébb a megszorító csomag a Reformszövetség által javasoltnál.

A Bajnai-csomag részleteit már korábban bemutattuk. Számos eleme valóban – a politikusok nyilatkozatainak megfelelően – a Reformszövetség (RSZ) költségcsökkentő ötletein alapul. Ilyen például a teljes 13. havi nyugdíj elvétele. Nem szerepelt az RSZ javaslataiban konkrétan mondjuk a teljes 13. havi közalkalmazotti bér (a kompenzáció) elvétele, ezt Bokros Lajos javasolta a szimmetria kedvéért (szerinte ugyanis a 13. havi nyugdíj és a 13. havi bér elvételének „együtt van értelme, hiszen akkor nem változik túlságosan a keresők és a nem keresők életszínvonala közti rés”).

Bajnai, a kreatív csomagoló

Aligha volt persze szüksége Bajnainak ötletekre, hiszen volt már néhány megszorító csomag az elmúlt években, s a közszférában dolgozók sanyargatásának például kifejezett hagyománya van. A gázártámogatás csökkentése pedig már a 2006-os gyurcsányi kiigazító csomagban is szerepelt, s 95-ben Bokros figyelmét sem kerülte el, hogy a gyeden is lehet spórolni. Ezek az ötletek a Bajnai-csomagban, és az RSZ javaslataiban is fölbukkannak. Bajnai azonban volt annyira kreatív, hogy olyan javaslatokkal is előállt, amelyeket korábban senki más nem hangoztatott: ilyen például a táppénz radikális csökkentése.

Érdemes megjegyezni: Bajnai képviselőknek összeállított dokumentumában számos megszorítást fölsorol tételesen, ám azt is hozzáteszi: többek között. Számos olyan intézkedést nem említ (s az infógrafikán sem jeleztük), amit már Gyurcsány bejelentett, ilyen például a rokkantnyugdíjazás szigorítása. Ettől függetlenül azért szociális és vásárlóerőt érintő hatásai azért érezhetők lesznek.

Reformcsomagok 1995-2009. Grafika: Rédley Tamás

Reformcsomagok 1995-2009. Grafika: Rédley Tamás

A Bajnai-csomag kivételesen brutális megszorításai mögött három ok áll: a nagyjából 300 milliárdos költségvetési lyuk, továbbá hogy fél év alatt kell a megborult költségvetést kiegyensúlyozni (ez dupla annyi megszorítást jelent, mintha már januártól hathatnának az intézkedések), s végül, hogy a kiigazítás teljes egészében olyan állami költségcsökkentést jelent, ami a lakosságtól von el jövedelmet.

2006-ban megosztották a terheket

Ez utóbbiban is markánsan különbözik a 2006-os Gyurcsány-csomagtól, amely egyszerre tartalmazott költségcsökkentő és bevételnövelő elemeket, utóbbi terhei pedig megoszlottak a lakosság, és a vállalatok között.

A Bajnai-csomag eddig megismert elemei azonban kizárólag a lakosságot terhelik. Ráadásul mindehhez – ha az előzetes híreknek hinni lehet – olyan adóátrendezés társul majd, amely a jövedelmeket újraosztja a lakosságtól a vállalkozások felé az áfa megemelésének, s a járulékok csökkentésének formájában. Bajnainak idén még csak adóátrendezésre van lehetősége.

Néhány vonásában enyhébb a Bajnai-csomag a Demján Sándor nagyvállalkozó alapította Reformszövetség programjánál: nem tartalmazza például az egészségügy részlegesen fizetőssé tételét, s nem törölné el a minimálbért és a diplomás minimálbért – legalábbis ezek a tételek nem szerepelnek a kiszivárgott dokumentumban.

Orbán kikacsint

Mást mond a például a családi pótlékról is Bajnai és a Reformszövetség: a szövetség az alanyi jogúság eltörlését javasolta (mint tette azt Bokros 1995-ben), Bajnai viszont befagyasztaná (mint tette azt Orbán Viktor 1998 és 2002 között, igaz, a jelenleginél jóval magasabb infláció mellett). A FigyelőNet olvasóinak relatív többsége – mint egy korábbi Bemondó-szavazásunkon kiderült – a családi pótlék alanyi jogúságának megszüntetésével kezdte volna a megszorításokat.

A Bajnai-csomag más szociális transzfereknél sem az alanyi jogúság elvételében, hanem inkább a „mindenkinek járt – most mindenkitől elvesszük” elvben gondolkodik, ebben szigorúbb a Reformszövetség csomagjánál.

A Bajnai-csomag idén arra elegendő, hogy 3 százalék alatt tartsa a hiányt, de jövőre viszont már adócsökkentésre is lesz Bajnainak lehetősége, ha érvényben maradnak a megszorítások, s nem folytatódik a gazdaság zuhanása. Ezzel Bajnai lényegében nekilátna a Fidesz Jövőkép című tanulmányában vázolt program megvalósításának, az adók, és az újraelosztás csökkentésének. Ami természetesen elkerülhetetlenül szociális áldozatokkal jár.

nem megy szociáldemokrata értékekkel?

„A világgazdaság mai körülményei között (…) hatékony gazdaságpolitikát csak a hagyományos baloldali értékekkel való szakítás után lehet elérni” – mondta Békesi László, a Reformszövetség tagja, a Horn-kormány pénzügyminisztere még tavaly, a Hírszerzőnek adott interjújában. Békesi szerint Gyurcsány ezt fölismerte, de e felismerésből fakadó tettekhez saját pártjában sem kapott többséget.

„Megint az derült ki, hogy hagyományos baloldali értékekkel, politikával, a szociáldemokrata filozófiával a mai világban nem lehet modernizálni a gazdaságot.(…) Ahol felismerték, hogy ha nincs elég erő a balos szárny befolyásának csökkentéséhez, ott két eset van: nagykoalíció vagy szakértői kormány” – mondta csaknem egy éve Békesi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik