Belföld

Brutális a Bajnai-csomag

Minden eddigi reformcsomagnál súlyosabb megszorítások vannak a Bajnai-csomagban. Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek összeállított dokumentum szerint a tervezett intézkedések leginkább a nyugdíjasokat, a közszférában dolgozókat, s a szociálisan nehéz helyzetben lévőket sújtanák.

Az alábbiakban a Bajnai-csomag főbb pontjai olvashatók.

1. Megszorítják a közszolgákat

Az állami szférát érintő intézkedések között a kormányt támogató képviselők vállalnák, hogy a közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítik; felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi kereset kiegészítését (azaz a kompenzáció elvételéről van szó – ugyanakkor a dokumentum ezt nem mondja ki ilyen nyersen, így a Bajnai-kormánynak lenne mozgástere a visszavonulásra, ha esetleg újra általános közszolgálati sztrájk fenyegetne).

Ezek mellett megszűnne 2010-től a közszféra 13. havi juttatása, ehelyett a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános “ösztönző kiegészítést” vezetnének be”. A tervek szerint csökkentenék az önkormányzati támogatásokat is a hatékonyság növelésével párhuzamosan.

2. Nyugdíjkorhatár gyors megemelése

A nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztatná az új kabinet: a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetését az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól gyorsítanák fel, évente hat hónappal emelnék a korhatárt.

3. A 13. havi nyugdíj elvétele

Bajnai Gordon tervei között szerepel, hogy az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonnák, 2010-től pedig megszűnne a 13. havi nyugdíj, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be.

miért szorítana meg bajnai?

Nagyjából 300 milliárd forintos lefaragásra (vagy bevételnövelésre) van jelen helyzetben szükség van a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt. A költségvetést egy százalékos gazdasági visszaesésre számítva tervezték. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint viszont a GDP 4-5 százalékos zsugorodása valószínűsíthető. A Pénzügyminisztérium még februárban egy 210 milliárd forintos megtakarítási csomagot dolgozott ki, a Kopint-Tárki elemzői szerint ez nem elég, ezért az állami kiadások további 60-80 milliárdos lefaragására van szükség, tehát csaknem 300 milliárd forintra.

Bajnai képviselőknek összeállított dokumentumából nem derül ki, hogy melyik megszorítás mekkora megtakarítást jelent a költségvetésnek. Veres János tegnap nyilatkozatából tudjuk, hogy csak a 13. havi nyugdíj teljes elvétele 160 milliárd lefaragást jelent egy évre, így a megszorítások terjedelmes listája minden bizonnyal kiadja a korábbi hírekben szereplő 600 milliárdos összeget. Minthogy a megszorító intézkedések leghamarabb július 1-én léphetnek hatályba (s azoknak sem mindegyike), így az éves költségvetési hatás felénél is kevesebbre tehető az, ami lefaragást jelent az idei költségvetésnek.

A távirati iroda kormányzati forrásokból úgy tudja, hogy a csomag idén 300-350, jövőre 850-900 milliárd forintot spórolna meg Bajnai elképzelései szerint.

4. Vége a svájci indexálásnak

Megváltozna a nyugdíj-indexálás, amely szintén a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjak reálértékének megőrzését írja elő.

5. Elhalasztott nyugdíjkorrekció

A kormányt támogató képviselőknek el kell fogadniuk azt is, hogy a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január elsejére ütemeznék át, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekciót pedig elhagynák.

olvasóink adót emelnének

Olvasóink relatív többsége a költségvetést stabilizáló intézkedésként a különadó megemelését támogatta az FN Bemondó szavazásán. A különadó 2006-os kiigazítás egyik főszereplője volt.

Gyurcsány tervezete szerint az adónem 2010-től megszűnne. A különadót az évi 7 millió 446 ezer forint fölött kereső magánszemélyek, valamint a cégek fizetik, jelenlegi mértéke 4 százalék.

6. Csökkentett táppénz

A táppénz általános mértéke 60 százalékra csökkenne.

7. A családi pótlék befagyasztása

A családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, de a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék.

8. Gyes, gyed

A gyes és gyed időtartamát két évben maximálnák – e pont némileg homályos, hiszen a gyed eddig is csak két évig járt. Vélhetően tehát arról lehet szó, hogy a kettő együtt jár maximum két évig, s akkor a gyed feltehetően csak egy évig jár – de ennek kimondásával a dokumentum adós marad, így egyelőre ez inkább csak találgatás.

9. Lakástámogatások felfüggesztése

Idén július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat.

10. Vége a gáz- és távhőár-támogatásnak

A gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

11. Közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése

Feltehetően a MÁV-ról van szó.

12. Agrártámogatások és közmédiának nyújtott támogatások csökkentése.

Forrás: MTI, Hirado.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik