Belföld

Már kiosztották a Bajnai-nyilatkozatot

Már kiosztották az MSZP-frakció tagjai között a „Bajnai-nyilatkozatot”. Ezt személyesen vagy faxon, aláírva kell visszaküldeniük a politikusoknak, péntek délig. Csütörtökön még van mód egy kis finomhangolásra.

Az MSZP képviselőinek a frakcióhoz kell eljuttatniuk a Bajnai-program támogatásáról aláírt nyilatkozatot, péntek délig – közölte Kovács Tibor.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a képviselők faxon is elküldhetik a politikai nyilatkozatot a frakcióhoz, vagy leadhatják Tóbiás József frakcióigazgatónak. Hozzátette, hogy az aláírt dokumentumokat péntek délig várják.

A frakciótagok csütörtök reggel kapták meg a nyilatkozatot: a dokumentum összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíjrendszert, valamint a szociális rendszert érinti.

A nyilatkozat leszögezi, hogy nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak elkerülhetetlen részét képező, mihamarabbi parlamenti vagy kormánydöntést igénylő „fájdalmas, lemondást jelentő” intézkedéseit.

A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak be.

(A Bajnai-nyilatkozat tartalmáról itt olvashat részleteket!)

Még finomhangolnak

A MSZP-frakció csütörtök délutáni ülésén még van lehetősége a szocialista képviselőknek arra, hogy a Bajnai Gordon által kezdeményezett nyilatkozatban “finomhangolást” javasoljanak, de a tervezett nehéz intézkedésekből nem akar engedni a miniszterelnök-jelölt.

A távirati iroda információi szerint a szocialista frakció vezetése vállalta, hogy pénteken délig összegyűjti az aláírásokat, Bajnai Gordon ugyanis csak akkor megy el a kongresszusra, ha a parlamenti többséget biztosító aláírások száma megvan. Más hírek szerint ez a határidő szombat délelőttig kitolható.

Ez nincs ellentmondásban azzal, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja csak hétfőn – vagyis az MSZP-kongresszus után – írja alá a papírt, mert az ügyvivői testület vállalta, hogy már pénteken szignálja az egyeztetett szöveget, és ezt az ajánlást fogalmazza meg vasárnap délután ülésező országos tanács felé is.

Az MTI értesülései szerint Bajnai Gordon csütörtökön találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével, délután pedig az MSZP országos választmányának, majd frakciójának ülésén is részt vesz.

Szanyi balra tolná a programot

Balra tolná a Bajnai-programot Szanyi Tibor, aki szerint erre lehetőséget ad az IMF-hitel. A szocialista politikus szerint ugyanis ami eddig a Bajnai-programból ismertté vált, az nem nagyon emlékeztet a baloldali eszköztárra, de bízik a megegyezésben.

Mint az ATV reggeli műsorában elmondta: a szocialista frakcióban formálódik egy „sokkal inkább baloldali alternatíva”. Ezek fognak ütközni a csütörtöki délutáni frakcióülésen, ahol részt vesz Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt is.

„Minden azon múlik, mennyire lesz rugalmas Bajnai és a frakció” – jegyezte meg Szanyi Tibor, aki szerint a szocialista honatyákban lesz kompromisszumkészség. A politikus szerint az IMF-mentőöv birtokában rengeteg eszköz van a takarékosságra és a bevételek fokozására.

Ugyanakkor Szanyi Tibor arra is felhívta a figyelmet: az IMF-hitel mögött nyugat-európai országok állnak, és az nem tartható, hogy olyan szociális rendszert működtet az ország, amilyen azokban az országokban sincs, ahonnan a működtetéséhez szükséges hitel érkezik. Ezt a szociális rendszert saját erőből lehet csak finanszírozni.

A politikus szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személye egy kompromisszum, ami technikai megoldást jelenthet a jelenlegi helyzetben, de ha nem tudja elfedni a politikai feszültségeket, akkor újra keresni kell a politikai megoldást.

Az SZDSZ-nek elfogadható

Nekünk elfogadható ez az anyag – jelentette ki Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. Szerinte ez nem program, hanem azok a költségvetési lépések, amelyekkel a romló helyzetben meg lehet felelni a kihívásoknak. „Ezeket a lépéseket az SZDSZ régóta képviseli, úgyhogy számunkra ez meglepetést nem okoz, ilyen értelemben, azt gondolom, hogy támogathatóak lesznek” – mondta a politikus.

Ismertetése szerint pénteken teszi meg javaslatát az ügyvivő testület, az országos tanács vasárnap dönt a miniszterelnökről és a programról, majd hétfőn a képviselőcsoport is kialakítja álláspontját. Hozzátette, hogy korábban megkapták véleményezésre a szöveg első változatát.

A Fidesz nem ért egyet

Sem a tizenharmadik havi nyugdíj, sem a tizenharmadik havi bér megszüntetésével, sem a családi pótlék, a gyed és a gyes mértékének csökkentésével nem ért egyet a Fidesz – hangsúlyozta Balsai István.

A Fidesz képviselője szerint nem a tizenharmadik havi nyugdíj és bér vagy a gyed és a gyes mértéke okozta a válságot. Arra a kérdésre, hogy ha adócsökkentési javaslat is lenne a Bajnai-csomagban, azt megszavaznák-e, Balsai István kiemelte: a Fidesz nem kíván az „illegitim kormány” javaslatairól tárgyalni. Balsai István hozzátette: Bajnai Gordon gazdasági miniszterként az egyik fő felelőse annak, hogy Magyarország ide jutott.

Ha az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők aláírják a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által készített politikai nyilatkozatot, akkor többek között azt vállalják, hogy támogatják a közszféra 13. havi juttatásának és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetését, illetve a táppénz általános mértékének 60 százalékra csökkentését – derül ki az MTI birtokába került dokumentumból, amelyet csütörtökön juttattak el a két frakció képviselőihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik