Belföld

Veres: vita van még a megszorításról

Vita van még a megszorításokról az MSZP-ben, s már csak minimális mértékben lehet Veres szerint a kiadásokat csökkenteni úgy, hogy ne súlyosbítsa a recessziót. A szocialista frakció ülésén derül ki, hogy támogatnak-e egy újabb kiadáscsökkentő csomagot.

Veres János a miniszterelnök-jelölt által eddig ismertetett válságkezelő program lépéseit támogatja, azok döntő része a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi javaslataiból származik – mondta a távirati irodának a pénzügyminiszter.

13. havi nyugdíj = 160 milliárd

Veres szerint a gazdasági kilátások tovább romlanak az idén, nincs realitása egy, a költségvetés szempontjából negatív eredményt hozó adójavaslat elfogadásának.

Vita van az MSZP-ben arról, hogy miként lépjék meg a további megszorítást – mondta Veres. Már csak minimális mértékben lehet olyan kiadáscsökkentést végrehajtani, amely a keresletcsökkenésen keresztül közvetlen módon rontja a növekedést – vélte. A 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csökkenti a keresletet, de ez a lépés egy évre a kiadás 160 milliárd forintos mérséklését jelenti – tette hozzá.

A „hiány elengedését” firtató kérdésre a politikus kijelentette: nem ismer az EU-n belül olyan döntést, amely lehetővé tenné, hogy a háromszázalékos idei célt túllépje az ország. „Bár ez a lépés közgazdaságilag racionális lenne, ma nincs ilyen felhatalmazásunk” – fogalmazott Veres János.

Veres szól Bajnaiból

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt eddig ismertetett programját támogatja a miniszter, mivel Bajnai javaslatainak jó részét a Pénzügyminisztériumban készítették elő.

Veres János kiemelte: az átadott javaslatsort a kormány korábban nem támogatta, csak egy részét fogadta el, „nem volt hozzá politikai akarat, hogy a konfliktusos döntéseket felvállaljuk”. A pénzügyminiszter felidézte, hogy szombaton az MSZP székházában négyszemközti, csak a programról szóló megbeszélést folytatott Bajnai Gordonnal.

Nem kizárólagos, de többségi vélemény

Sem saját szerepvállalásáról, sem más tárcák vezetőiről nem beszéltek. „A miniszterelnök joga eldönteni, hogy kit hív meg a kormányába” – fogalmazott Veres János.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon a PM-es javaslatokat leszavazó kormányüléseken miként foglalt állást, Veres János csupán annyit mondott: „Hasonlóan láttuk a válságkezelés kapcsán megteendő intézkedéseket.” A politikus elmondta még, hogy Bajnai Gordonnak és az MSZP-nek is voltak feltételei az együttműködésről, hangzottak el javaslatok, de még nem született meg a megállapodás.

Majd a szocialista frakció ülésén derül ki, hogy támogatnak-e egy újabb kiadáscsökkentő csomagot – mondta a politikus. Hozzátette: ma az MSZP-n belül abban alakult ki nem kizárólagos, de többségi vélemény, hogy el kell kerülni az előrehozott választást, és kormányt kell alakítani, mert a válságkezelést egy működőképes kabinet tudja végrehajtani. A miniszter szerint az a fontos, hogy a most felálló kormány elérje: 2010-re legyen költségvetése az országnak, mert ez a stabilitást szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik