Belföld

Vidéki rendőrökkel erősítenek 15-én

Nincs információja a rendőrségnek arról, hogy a március 15-ei ünnepségek megzavarására készülnének radikális szervezetek. Az Országos Rendőr-főkapitányság felkészült az országosan összesen 572 rendezvény biztosítására.

A fővárosi rendőri állományt vidéki egységekkel és a Készenléti Rendőrség állományával is megerősítik – közölte Samu István vezérőrnagy. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese szerint a mostani március 15-ei rendezvényeknél jóval kevesebb kockázatos esemény várható, mint a korábbi években. Elmondása szerint nincs konkrét információjuk arról, hogy bármely rendezvény megzavarására készülnének, de mint hozzátette, “vannak olyanok, akik keresik ennek a lehetőségét”.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy emelkedtek a demonstrációkon elkövetett bűncselekmények és szabálysértések elkövetőivel szemben a büntetési tételek. Így, tárgyak dobálása, mások gyülekezési jogának erőszakos akadályozása, közérdekű üzem megzavarása, valamit hivatalos személy elleni erőszak és annak kísérlete miatt is büntetőeljárás indulhat valaki ellen.

A Rendőrség Igazgatási Központjában felállt az új irányító központ, ahová beérkeznek a térfigyelő kamerák képei, s ahol ezeket szükség szerint elemzik. Most már helikopterről is lehet élőképeket küldeni az irányító törzshöz, így szükség esetén fentről vezérelve is irányítható a rendőri egységeket. Az irányító törzsben a BKV, a katasztrófavédelem, a közterület-fenntartók és a mentők is képviseltetik magukat.

A fővárosban 125 bejelentés érkezett a rendőrségre, ebből négy vonulásos demonstrációt tiltottak meg, s ezt a bíróság is helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik