Belföld

FAZ: átalakultak az erőviszonyok az MSZP-ben

Szocialista istenek alkonya címmel a Magyar Szocialista Párt (MSZP) helyzetéről közölt elemzést a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A cikk szerint Magyarországon barátok és ellenségek készülnek a „Gyurcsány utáni időkre."

A konzervatív újság szerint az MSZP nagy meglepetést okozott azzal, hogy Göncz Kinga külügyminisztert helyezte a párt európai parlamenti választási listájának élére. A cikkíró arra emlékeztetett, hogy a párt immár két éve népszerűségének mélypontján van, s fellendülés az egykor élen járó reformországot sújtó gazdasági és szociális válság miatt nem várható. Budapesten hallatszottak olyan hangok is, amelyek szerint Gönczöt “szakmailag gyenge külügyminiszterként” küldik Brüsszelbe – írta a lap.

A szerző szerint a külügyminiszter akár maga is dönthetett a “Brüsszelbe menekülés” mellett. Önmagán kívül ugyanis senki nem bízik Gyurcsányban azzal kapcsolatban, hogy a két elkövetkező választáson meg lehet fordítani a „lapjárást”. Sem a júniusi EP-választáson, sem a 2010 tavaszára tervezett országgyűlési választásokon nem várható az MSZP győzelme, vagy akár jelenlegi helyzetének javulása.

Ezt követően a cikk a külügyminiszter utódjával kapcsolatos találgatásokkal foglalkozik, megállapítva, hogy a miniszterelnök minden bizonnyal egy „gyenge külügyi vezetőt” keres, mert a kormány élére kerülése óta Gyurcsány többé-kevésbé maga határozta meg a külpolitikát.

Az újság szerint a Gyurcsány vezette MSZP-ben több minden utal az erőviszonyok átalakulására. A március 21-22-re tervezett pártkongresszus előtt folyik a birkózás a párttisztségekért, miközben a miniszterelnök láthatóan meggyengült. Noha a szocialisták táborában Gyurcsány újraválasztásának adják a legnagyobb esélyt, egyre többen sürgetik a kormányfői és a pártelnöki tisztség szétválasztását. A cikkíró biztosnak nevezte, hogy Lendvai Ildikót és Szekeres Imrét ugyancsak jelölik a pártelnöki tisztségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik