Belföld

Ötpárti lehet a képviselői költségtérítésekről

Ötpárti egyeztetés lehet a parlamenti képviselők költségtérítésének rendezéséről a jövő héten.

Az MSZP-frakció kedd esti ülésén foglalkozott ezzel a kérdéssel, és egyelőre csak a párt által képviselendő elveket határozták meg. E szerint a költségtérítés legyen átlátható, és feleljen meg a hatályos jogszabályoknak. Február végén az MSZP elnöksége azt javasolta a frakciónak, nyújtson be egy olyan törvényjavaslatot, amely számlakötelessé teszi a képviselői költségtérítéseket.

Az MTI úgy tudja, az MSZP nem akarja egyedül benyújtani a törvényjavaslatot, azt szeretné elérni, hogy ötpárti megállapodás legyen erről.

Felmerült az is, hogy felbruttósítanák a képviselői illetményt, azaz a költségtérítés beépülne a tiszteletdíjba, de ezt az elképzelést az ellenzék 2007-ben már elutasította. Egy másik verzió szerint a költség fogalmát kellene törvényben rögzíteni. Egy harmadik terv szerint az alapdíj emelkedne, a költségtérítés összege pedig csökkenne, és a számlákat vagy az Országgyűlés hivatalához, vagy az adóhatósághoz kellene benyújtani.

A korábban e témában tartott ötpárti egyeztetésen az MDF-es Hock Zoltán javaslatát vitatták meg, de azt elvetették a pártok. Hock Zoltán azt javasolta, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, valamint az önkormányzati képviselők költségtérítése az általános szabályok szerinti személyijövedelemadó-kulcs szerint legyen adóköteles jövedelem. A javaslat arra lehetőség adna, hogy az országos és a helyi politikusok – a törvény adta keretek között – költségeiket számlával igazoltan levonhassák adóalapjukból.

Az Országos Választási Bizottságnál már folyik annak a közel 600 ezer aláírásnak az ellenőrzése, amelyet a képviselők költségtérítésével összefüggő népszavazáshoz gyűjtöttek össze. A referendumot kezdeményező Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik