Belföld

Az SZDSZ és MDF együtt akar kisebb parlamentet

Három változatban is benyújtotta az Országgyűlésnek az SZDSZ és az MDF közös javaslatát, amely parlamenti képviselők választásáról szóló törvényt módosítaná, a kisebb parlament érdekében.

A szabad demokrata Magyar Bálint és Világosi Gábor, valamint az MDF-es Csapody Miklós és Karsai Péter által benyújtott javaslat három változatának közös eleme a 200 fős Országgyűlés és az egyfordulós választás. Így lerövidítenék a kampányidőszakot, és csökkentenék az erre fordított költségeket. A parlamentbe bejutás küszöbe – mindegyik változat szerint – öt százalék maradna. Mint a kedden benyújtott javaslat indoklásában olvasható, “mindegyik változat arányosabb képviseletet tesz lehetővé, mint a jelenlegi rendszer”.

A javaslatot jegyző politikusok a három változatot azzal indokolják, hogy ezzel is jelezni kívánták: számukra minden megoldás elfogadható, amely a képviselők számának csökkentéséhez, az arányos képviseleti rendszer érvényesítéshez és költségkímélő megoldáshoz vezet.

Az “A” változat alapján a választópolgárok összesen száz egyéni választókerületi és száz listás országgyűlési képviselőt választanának meg. Az indoklás szerint az úgynevezett “egy szavazatot kétszer értékelő rendszerben” a listás szavazatok elosztása nem a töredékszavazatokon, hanem a választópolgárok közvetlen szavazatain alapulna, így a kisebb pártoknak is biztosítana lehetőséget az Országgyűlésbe kerülésre.

A “B/1” változat szerint a választópolgárok párlistákon választanák meg az Országgyűlésbe kerülő képviselőket, független jelöltek nem indulhatnának. A javaslat indoklása szerint az országos pártlistás választási rendszer “sokkal arányosabb, mint a rendszerváltáskor megalkotott szisztéma. A parlament összetételében jobban tükröződik a társadalom politikai vélemény- és érdektagoltsága”. A benyújtók megjegyzik: a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat átvehetik az országos pártlistán megválasztott képviselők.

A regionális választási listás rendszert tartalmazó “B/2” változat szerint a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat a regionális pártlistán megválasztott országgyűlési képviselők vennék át. E javaslat fontos eleme – szemben az előző változattal -, hogy független képviselőjelöltek is versenyezhetnek a parlamenti mandátumokért.

A javaslat három változatot tartalmaz a választókerületek meghatározására is, amelyek megfelelnek az Alkotmánybíróság korábbi döntéseinek. Az “A” változat esetében az Országgyűlés saját hatáskörébe vonná a választókerületek meghatározásának jogát, így az erről szóló korábbi rendelet hatályát veszítené. A “B/1 változat szerint az ország egy választókerületet alkot, míg a “B/2” változat létrehozná a regionális választókerületeket. A javaslat melléklete alapján a dél-alföldi régió 27, a dél-dunántúli 19, az észak-alföldi 30, az észak-magyarországi 25, a közép-dunántúli 22, a közép-magyarországi 57, míg a nyugat-dunántúli régió 20 mandátumot kapna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik