Belföld

Elbúcsúztatták a tatárszentgyörgyi áldozatokat

A 100 Tagú Cigányzenekar nyitotta meg azt a szertartást, amelyen a tatárszentgyörgyi gyilkosság két áldozatától búcsúztak. A 27 éves Csorba Róbertet és ötéves, Robika nevű kisfiát múlt héten ölték meg bestiálisan. A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint több ezren vettek részt a temetésen.

Kedden egy órakor megkezdődött a temetése az egy héttel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosság két áldozatának a helyi temetőben; a 27 éves Csorba Róbert és ötéves, Robika nevű kisfiának búcsúztatásán várhatóan több ezren róják le kegyeletüket.



Mindenki gyászol (Fotó: Munkácsy Márton, FN) KÉPGALÉRIA



Mindenki gyászol (Fotó: Munkácsy Márton, FN) KÉPGALÉRIA


A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint több ezer ember gyűlt össze a temető környékén, hogy végső búcsút vegyen a tragédia két áldozatától. Csorba Róbert és kisfia ravatalánál a család és a falusiak már órák óta állnak.

A környező falvakból is sokan érkeztek, de Budapestről is több busz állt be már a gyászolókkal. Tudósítónk szerint Kolompár Orbán és az országos cigányvajda is Tatárszentgyörgyön van. A gyászolók tömegében a pártok is képviseltetik magukat (Nyakó István az MSZP, Herényi Károly az MDF részéről például). A 100 Tagú Cigányzenekar nyitotta meg a szertartást.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt, körülbelül 150 egyenruhás van a faluban. Sok a rendőrségi minibusz és a rendőrautó. Ők a temetőtől távolabb, az iskolánál várakoznak, a temető közelében csak pár rendőrt látni.



Lelőtték az áldozatokat

Múlt hétfőre virradóra, eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki a tatárszentgyörgyi cigánytelep szélén az utca utolsó háza. A tűz elől menekülőkre ismeretlenek vadászfegyverrel rálőttek, aminek következtében egy ötéves kisfiú és édesapja vesztette életét, egy hatéves kislány súlyosan megsérült.

A rendőrség szerint egy szervezett, két-három felnőtt férfiból álló csoport követhette el a tatárszentgyörgyi támadást, és összefüggést látnak a tavaly novemberi nagycsécsi kettős gyilkosság, és öt másik, szintén romák ellen elkövetett Molotov-koktélos és fegyveres támadás között.

Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője szerint az elkövetők kifejezetten jártasak a vadászfegyverek használatában, a bűncselekmények előtt terepszemlét tarthattak, terepjáróval bejárhatták a környéket.

A múlt hétfői tatárszentgyörgyi tragédiát a hatóságok először balesetként kezelték. A szakemberek a tüzet elektromos meghibásodásnak, a férfi és kisfia halálának okát füstmérgezésként állapították meg. Roma politikusok és jogvédők tiltakozására csak órákkal később kezdték bűncselekményként kezelni az ügyet, és csak kora délután közölte a rendőrség, az áldozatokat agyonlőtték.

A „forró nyomos” parancsnok és a helyszíni szemlebizottság vezetője ellen szakmai hibák miatt fegyelmi vizsgálat indult, mivel közigazgatási eljárást és nem büntetőeljárást indítottak, és a ház környékén nem vették észre a lőszerhüvelyeket.



Tatárszentgyörgyi temetés - KÉPGALÉRIA



Tatárszentgyörgyi temetés – KÉPGALÉRIA


Az OCÖ saját halottjainak tekinti őket

A Pest megyei település cigánytelepén történt brutális gyilkosság áldozatát, a 27 éves Csorba Róbertet és ötéves, Robika nevű kisfiát az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti.

Kolompár Orbán OCÖ-elnök arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civilszervezeteket, hogy kedden, a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik