Belföld

Rendőr volt a kézigránátos támadó

Elfogták a tavaly novemberi pécsi kézigránátos támadás gyanúsítottjait - jelentette be Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója. A rendőrök szerint a gyilkosok személyes okokból végeztek áldozataikkal. Az egyikük rendőr volt.

Dakos József Baranya megyei főkapitány elmondta: a rendőrség két testvért, a 45 éves kővágószőlősi B. Jenőt és a 43 éves pécsi B. Jánost gyanúsítja a több emberen elkövetett emberöléssel. Tettükért akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetők.

A feltételezett elkövetőket harminc nyomozó hónapokon át tartó aprólékos munkáját, száz tanú meghallgatását követően péntek reggel Baranyában fogta el a rendőrség bevetési egysége, ellenállást nem tanúsítottak. Jelenleg őrizetben vannak, előzetes letartóztatásukra várhatóan még a hét végén sor kerül.

Rendőr volt az egyik támadó

Több mint másfél évtizedig volt rendőr az a férfi, aki a gyanú szerint tavaly novemberben testvérével együtt követte el a két halálos áldozatot követelő pécsi kézigránátos támadást – erősítette meg a Baranya megyei rendőrség.

Fellegi Norbert, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője közölte: “az egyik gyanúsított korábban a rendőrségnél szolgált, de már leszerelt”. Az alezredes tájékoztatása szerint őt a rendőrség bevetési egysége munkahelyén, egy óvodában fogta el, ahol gondnokként dolgozott.

Testvérét a rendőrök saját lakásában fogták el.
B. János 18 évig volt rendőr és ugyanabban az utcában lakott, ahol a bűncselekmény történt.

Szándékos emberölés

A rendőr dandártábornok hangsúlyozta, hogy az elkövetők ismerték áldozataikat, és ölési szándékkal dobták otthonukba a kézigránátot, de tettük indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt. A két áldozat közül feltehetően a férfival volt problémájuk. Ezért a bűncselekmény nem hozható összefüggésbe az országban az elmúlt időszakban történt hasonló bűnügyekkel – tette hozzá.

Dakos József a támadók származására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy magyar állampolgárokról van szó.

A főkapitány az ügyről a nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem közölt, de ígéretet tett rá, hogy amint lehet, további részletekről is tájékoztatni fogja a közvéleményt.

Egy roma családot támadtak meg

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba tavaly november 18-án éjjel, 22 óra 45 perckor dobtak be jugoszláv típusú kézigránátot. A robbanás a két szülőt a helyszínen megölte. Három gyermekük – a legfiatalabb kétéves, a legidősebb öt – is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, őket sokkos állapotban vitték kórházba.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a támadást követő napon beszélt arról, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó; az elhunyt férfi ismert volt rendőrségi körökben. Elmondta, hogy a rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel az ügy kivizsgálására, és 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

Később az országos rendőrfőkapitány – roma politikusok és jogvédők tiltakozása miatt – közölte, a rasszista szálat is vizsgálják, mert amíg nem fogják el a támadót, ezt az eshetőséget sem lehet kizárni.

Nem láttak összefüggést

Az országos és a megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás elején azt is közölte, hogy nem találtak összefüggést a pécsi eset és a két héttel korábbi, nagycsécsi, szintén romák ellen elkövetett támadás között, csak azt, hogy mindkét esetben cigányok voltak az áldozatok. A Borsod megyei Nagycsécsen Molotov-koktélt dobták a falu szélén, a cigánysoron álló házra, majd az égő házból menekülőkre lőttek vadászfegyverrel. A sörétek két ember életét oltották ki.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a pécsi gyilkosság után jelentette be, hogy ötven tagú nyomozócsoportot állított fel a romák elleni támadások felderítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik