Belföld

A parlament elé viszik a Reformszövetség megszorításait

Támogatják a kis pártok a Reformszövetség megszorító csomagját, egy platformra került Kóka és Herényi. Az MDF és az SZDSZ is benyújtja az Országgyűlésnek a Reformszövetség programját.

Országgyűlési határozati javaslatban nyújtja be a Reformszövetség programját az SZDSZ és az MDF külön-külön az Országgyűlésnek – jelentette be Kóka János és Herényi Károly, a két párt frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, a javaslatokról tartott ötpárti egyeztetés után.

„Se nem jobb, se nem bal”

„A Reformszövetség komplex koncepciója nem baloldali, nem jobboldali, nem szocialista, nem liberális, hanem egyszerűen Magyarország érdekében készült” – mondta Kóka János.

mi a reformszövetség?

A Reformszövetség a gazdasági elit képviselőiből – az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetőiből, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéből – és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeiből áll.

A kormányfő javaslatai nem elegendőek a válság megoldására, ezek a javaslatok lehet, hogy jó irányba mutatnak, de a lépések elégtelenek – közölte az SZDSZ frakcióvezetője.

Kóka János ezért azt javasolja az SZDSZ-frakciónak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatai helyett a Reformszövetség elképzeléseit támogassa. A frakcióvezető szerint a hétfői frakcióülés tapasztalataiból kiindulva támogatja a frakció azt az elképzelését, hogy Gyurcsány Ferenc javaslata helyett a Reformszövetség javaslatát támogassák.

Az MDF frakcióvezetője szerint Magyarország ideje nemcsak drága, hanem rendkívül rövid, mivel a válság oly mértékben terjed és mélyül, hogy csak gyors, azonnali lépések állíthatják meg. Erre ma egyedül a Reformszövetség dokumentuma alkalmas – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az MDF jó néhány javaslata felfedezhető benne.

Mi lesz az alsó kétmillióval?

Nagy Andor, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: kifogásolják, hogy nem látszik a Reformszövetség javaslataiból, milyen módon lehetne pénzt pumpálni a gazdaságba, illetve, hogy nem foglalkozik azzal a kétmillió emberrel, akiket a javaslatok hátrányosan érintenek. Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa egyetért a program adócsökkentő elemeivel, de nem támogatta az azokhoz szükséges szociális megszorításokat.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a Reformszövetség javaslatainak irányaival egyetértenek, vitás pontok a mértékekkel és az ütemezéssel kapcsolatban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik