Belföld

Magyarországon dőzsölnek a szlovákok

A január óta már euróval rendelkező szlovákok a gyenge forint egyik nyertesei: a határ menti városokból van, hogy minibusszal érkeznek Magyarországra a bevásárló csoportok. Eddig a szlovákiai városok voltak tele magyar autókkal és vásárlókkal, most viszont fordult a kocka.

A szupermarketek mellett a kiskereskedőknél, a piacokon, a benzinkutakon, sőt a szolgáltatóknál is láthatóan megnövekedett a szlovák vásárlók száma a határhoz közeli városokban. A salgótarjáni piacon például a kereskedők állítása szerint minden harmadik vásárló a „szomszédból” érkezik. Ezt látszik megerősíteni a parkolókban uralkodó helyzet is. A város vásárcsarnokának környékén még hétköznaponként is zsúfoltak a parkolók és minden második autó szlovák rendszámú.

Fordult a kocka

„Sokkal többet ér itt a pénzük” – mondta lapunknak a piac mellett dolgozó lángosos alkalmazottja, hozzátéve, hogy sokuk beszél magyarul, és a fő téma az, mennyivel több mindent kapnak itt a pénzükért, mint otthon.

A szomszédolás persze nem új keletű. Már az 1980-as években átjártak például Nógrádból a szomszédos, szlovák városokba a magyarok, éppen azokért a termékekért, amelyeket most ők nálunk vásárolnak meg. Alig öt esztendeje pedig még virágzott az üzemanyag és élelmiszerturizmus. Mára erről szó sincs, hiszen a benzinkutaknál is rendszeres vásárlók a szlovák autósok. Átszámítva ugyanis ott 280 forint fölött van egy liter benzin ára, szemben a mi 250 forint körüli tarifánkkal.

Nálunk szervizelnek a szlovákok

Nem csak a kereskedők, a szolgáltatók is profitálnak az új hullámból. Az általunk megkérdezett autójavító például hasonló trendekről számolt be. „Tíz autóból legalább négy biztosan szlovák. Ennek oka, hogy náluk nem épült ki annyira a szolgáltatóipar, és persze Magyarországon kedvezőbb az árképzés. Jellemző, hogy akár egy olajcseréért is átautóznak, hiszen egy vásárlással és tankolással összekötött túrán akár 40-50 eurót is megtakarítanak” – mondta lapunknak egy salgótarjáni autószerelő.

És hogy honnan van pénzük? „Az autóparkból leszűrhető, hogy ők kicsit másképp éltek az elmúlt években, mint mi. Öregebb autókkal járnak, de nincsenek eladósodva. Gyakorlatilag mióta javítunk nekik alig találkoztunk hitelre vásárolt autóval” – emelte ki a kocsiszerviz alkalmazottja.

Kenyértől az autóig mindent itt vesznek

Nem csak a javítás, az új autó vásárlása is nagy üzlet most nekik. A 300 forint fölötti eurójukkal és a magyar kereskedők jelenlegi készletkisöprő akcióival még így is olcsóbban tudnak autót venni, annak ellenére, hogy náluk nincs regisztrációs adó. Az egyik helyi márkakereskedő elmondása szerint kimondottan érdemes jelenleg a szlovák piacot hirdetésekkel célozni, mert több az onnan jövő érdeklődő, mint a határokon belülről érkezők.

Persze a legnagyobb pénzek az élelmiszerkereskedelemben mozognak, azon belül is a hipermarketek nagyon népszerűek. Ezekbe Salgótarjában és Balassagyarmaton is csoportosan, akár mikrobuszba összeülve érkeznek a szlovák vásárlók.

„Mindent megvesznek” – mondta az FN-nek a salgótarjáni Tesco egyik pénztárosa. „Az akciós LCD tv-ket kettesével hordták, de a húst, üdítőt, lisztet és cukrot is kilószámra viszik. A kasszákhoz már általában forinttal érkeznek, de olyanok is vannak, akik nálunk szeretnének euróval fizetni, és ezt meg is tehetik. Ismerősöktől hallottam, hogy nem csak nálunk, de a Lidl és PennyMarket áruházakban is sokan járnak” – tette hozzá a szupermarket dolgozója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik