Belföld

Fidesz: megmagyarázhatatlan a MÁV-székház eladása

A Fidesz megmagyarázhatatlannak tartja a MÁV-székház tervezett eladását, és azt követeli a közlekedési minisztertől, hogy sürgősen vizsgálja felül az elképzelést - mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, sajtóinformációk szerint a MÁV azt tervezi, hogy tradicionális, Budapest egyik legjobb helyén, az Andrássy úton lévő központi irodaépületét eladja, és egy részben külföldi tulajdonban lévő “luxus bérirodaházban” folytatná tevékenységét, a Magyar Postához és a Magyar Villamos Művekhez hasonlóan.

Fónagy János szerint megmagyarázhatatlan, hogy meri megtenni a megfelelő közszolgáltatást sem biztosító MÁV, hogy Magyarország mai helyzetében, “kifejezetten ingatlanspekulációs célokból” eladja 100 éve használt, jól működő, a vasút céljainak megfelelő központját. A Fidesz ezért azt követeli közlekedési minisztertől, hogy “vizsgálja felül a luxusirodák bérlésére irányuló szándékot, és utasítsa a MÁV vezetőit, hogy ezt az elképzelést sürgősen vizsgálják felül” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: az épületet a sajtóhírek szerint 4-5 milliárdért akarják eladni vélhetően külföldi befektetőnek, majd évente 1-1,2 milliárd forintért bérelnének – részben külföldi tulajdonban lévő – luxusirodákat a Népliget sarkán.

Hangsúlyozta, hogy nem az Andrássy úton álló épület a bűnös a magyar vasút elmúlt években tapasztalt mélyrepüléséért, nem ezért nem tudnak tisztességes menetrendet készíteni, nem ezért kellett mellékvonalakat bezárni, és a magyar vasút sem azért hagyta magára a vidékieket, mert a központi iroda nem felel meg a 21. századi követelményeknek. Megjegyezte, hogy valamikor egy háromszor ekkora ország vasúti központjának is megfelelő volt az épület, és szerinte kizárólag a központi vezérkarban dolgozók kényelmét szolgálná az ingatlanváltás.

Az Orbán-kormány közlekedési minisztere úgy vélte, hogy ez a terv az egyik újabb jele annak, hogy az állam elhagyta szolgálati őrhelyét, és jól mutatja a jelenlegi kormány hozzáállását a magyar állami vagyon megőrzéséhez. Fónagy János szerint úgy tűnik, hogy Budapest fejlődését nem az itt lakók érdekei alapozzák meg, hanem “önző ingatlanfejlesztési profithajszolás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik