Belföld

Eltüntetett dokumentumokról beszélt Zuschlag

Eltüntetett dokumentumokról, így többek között mintegy ötezer 2002-es kopogtatócédula másolatáról, s üres ajánlószelvényekről is beszélt szerdán délelőtt Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János elismerte, hogy amikor az ellene és társaival szemben folyó nyomozás „élesebbé vált”, megkérte az informatikusokat, vigyék el a Köztársaság téri irodájában található számítógépét. Állítása szerint azonban ezen nem voltak az ügy szempontjából fontos adatok, csak olyan „pártos” információk, melyeket nem akarta, hogy a nyomozó hatóság megtekintsen.

Közlése szerint a kiskunhalasi MSZP-irodán található számítógépen sem voltak az üggyel kapcsolatos dokumentumok, csak olyan, például kampányköltségvetéssel kapcsolatos adatok, „nem teljesen legálisan tartott információk”, melyeket – mint mondta – nem lett volna szerencsés, ha megismernek a hatóságok.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére, hogy a nyomozás elindulta után miért volt szükség az írásos vallomások beszerzésére, egyeztetésekre az ügyben érintettekkel, Zuschlag Jánost azt válaszolta, arra törekedett, hogy „megússza”, ne érjenek el hozzá a hatóságok.

A rutinellenőrzésként indult ügyészségi vizsgálat kezdetén senki sem értette, miről van szó, fel sem merült, hogy esetleg büntetőjogi vetülete is lehet a történteknek. Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány jogszerűen használta-e a Kincstári Vagyonigazgatóságtól kapott irodáját, s ezt rendben is találta – mondta a vádlott, aki úgy látja, az ellenőrzés során bekért dokumentumok egy része vált gyanússá a nyomozóhatóságnak.

Beszámolt arról is, hogy a hatóságok által meghallgatott személyek többsége – mivel aktívan nem vettek részt az egyesületek tevékenységében, alapvető tényekről nem tudtak – elfogadták az állításait, például azt, hogy a szabálytalanságokat az időközben elhunyt Kisbaranyi László követte el.
Zuschlag János azt állította, azon kívül, hogy megkérte Lados Istvánt, „utazzon el egy kis időre” – a másodrendű vádlott hét és fél hónapig bujkált Erdélyben -, mással nem akadályozta a nyomozást.

Zuschlag Jánost, aki 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik