Belföld

Bokros, az MDF, és a Reformszövetség

Törvényszerű volt az elmúlt időszakban az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint.

Az MDF elnöksége kedden döntött arról, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérik fel, legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője. A döntés okaként az MDF elnöke azt mondta: válságkezelésre szorul Magyarország és az Európai Unió is, a válságkezelésben pedig vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak. Hozzátette: megtiszteltetés lenne az MDF számára, ha Bokros Lajos személyes szerepet vállalna a normális Magyarország megteremtésében.

Törvényszerű volt az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása, hiszen ők azok a gondolkodók, akik elkötelezettek abban, hogy programokkal, gyors intézkedéssel, válságkezeléssel szolgálják Magyarországot – jelentette ki Dávid Ibolya.


Bokros még nem nyilatkozott

Bokros Lajos jelenleg Ukrajnában van, valószínű, hogy a hét végén hazaérkezik, tájékozódik, találkozik velem, és azután majd nyilatkozik – közölte. Hangsúlyozta azt is: az elnökség nagy többséggel döntött Bokros Lajos jelölése mellett.

Arra a kérdésre, hogy a konzervatív politikával hogyan egyeztethető össze a szocialista Horn-kormány pénzügyminiszterének jelölése, Dávid Ibolya azt felelte: “az MDF számára az a fontos, hogy olyan megoldásokat találjunk, ami az ország számára előnyökkel jár”.

Dávid Ibolya közölte: Bokros Lajos nem volt MSZP-tag minisztersége ideje alatt sem, és most sem az. Egy kormányban azt vállalta, hogy egy nehéz időszakban a gazdaságélénkítéshez szükséges feltételeket megtalálja – tette hozzá. Kiemelte: szükség van a volt pénzügyminiszter nemzetközi kapcsolataira, tapasztalatára.

“Elsimítódik a probléma”

Arra a felvetésre, hogy Katona Kálmán a Magyar Rádió Krónika című szerdai műsorában nemtetszését fejezte ki a jelöléssel kapcsolatban, úgy fogalmazott: biztos, hogy lesznek személyek, akik ellentmondásosan nyilatkoznak ebben a helyzetben, de ez a hír nem úgy és nem akkor került ki a nyilvánosság elé, ahogy ezt tervezték. Hozzátette azt is: Katona Kálmán nem tagja az elnökségnek, vele nem beszélt a jelölésről.

Az MDF-ben mindig van egy kisebbség, akinek a véleménye nem egyezik a többség véleményével – mondta. Egy-két hét, és teljesen elsimítódik ez a probléma is – tette hozzá.

A pártelnök megemlítette, hogy Olajos Péter, az MDF jelenlegi EP-képviselője kedden nem vett részt az elnökségi ülésen, mert jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik. Közölte: ha hazaérkezik vele is megbeszélik ezt a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik