Belföld

A Fidesz maga nevezné ki a nagyköveteket

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy a következő, esetleg előrehozott választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket - mondta Németh Zsolt, az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője.

Németh Zsolt közölte: értesüléseik szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kormányhoz, illetve az MSZP-hez kötődő nagykövet kinevezését tervezi, így most akar nagyköveteket küldeni a NATO-hoz, valamint az Európai Unió és az ENSZ két-két nagyköveti posztjára is.

Szerinte mindez felér egy diplomáciai, illetve politikai “megszállással” a magyar külképviseletek felett.

A külügyi bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy a testület keddi ülésén például Medgyessy Péter volt miniszterelnök külpolitikai tanácsadóját, a kormányfőhöz, illetve az MSZP-hez “ezer szálon kötődő” Akóts Klárát hallgatják meg, akit a genfi ENSZ-misszió élére szán a kormány.

Megalapozott információk

gyengítés

Nagymértékben gyengíti a magyar nagyköveteknek az ország érdekében kifejtett érdekérvényesítő képességét, ha a Fidesz nem támogatja a kormány hátralévő hivatali idejében a nagykövetjelölteket – mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár.

Kérdésre válaszolva Németh Zsolt a többi nagykövet-jelölt személyéről nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor “meglehetősen megalapozottnak” nevezte nagyköveti posztokkal kapcsolatos információikat.

Hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem függeszti fel a kinevezéseket, akkor a külügyi bizottság ülésein a Fidesz nem fogja támogatni a nagykövetjelölteket a következő választásig, illetve ha a Fidesz megnyeri a választásokat, akkor magára nézve semmilyen kötelezettséget nem vállal a most kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan.

Mint mondta, azok a nagykövetjelöltek, akiket a kormány most akar meghallgatni, többnyire nyár végén, illetve szeptemberben tudják elfoglalni állomáshelyüket, vagyis fél évvel a választások legkésőbbi időpontja előtt utaznának ki.

Nem illik

A Fidesz szerint ez nem illik, helytelen és ellentétes a magyar és a nemzetközi szokásjoggal – jelentette ki Németh Zsolt, emlékeztetve arra, hogy 2002-ben a Fidesz-kormány külügyminisztere, Martonyi János felfüggesztette a nagykövetek kinevezését a választások előtt. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar diplomáciában általános a négyéves nagyköveti kiküldetés, így akik ősszel vennék át megbízatásukat, azok a következő parlamenti ciklus egészében elfoglalnák ezeket a stratégiai állomáshelyeket.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz szerint van vállalható diplomácia megoldás ezeknek a posztoknak az esetében: az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a jelenlegi nagykövetek mandátumának meghosszabbítása, vagy ügyvivők megbízása. Németh Zsolt szerint ez utóbbi komoly anyagi megtakarítást is eredményezne.

A kormány teszi a dolgát

Daróczi Dávid kormányszóvivő a leghatározottabban visszautasította Németh Zsolt felvetéseit. Hangsúlyozta: míg a Fidesz hatalmi kérdésekkel foglalkozik és a választásra készül, addig a kormány teszi a dolgát a válságkezelés területén. Megtesz minden olyan lépést, amely ebben szükséges. Akár Magyarországon, akár külföldön, a diplomáciai életben – tette hozzá.

A kormányszóvivő véleménye szerint azt pedig még senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz az egy év múlva esedékes választásokon, főleg akkor, ha a Fidesz politikusai továbbra is azzal töltik az idejüket, hogy a kormányt támadják, ahelyett hogy az ország érdekében dolgozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik