Belföld

Fidesz: jogtalanul tagadta meg a tájékoztatást az OKM

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján bebizonyosodott, hogy az oktatási tárca jogtalanul tagadta meg a tájékoztatást a felsőoktatási PPP-beruházások kapcsán - közölte Sió László, a párt oktatási műhelyének vezetője.

Mint elmondta, Pokorni Zoltán arról kért Jóri András adatvédelmi biztostól állásfoglalást, hogy az oktatási és kulturális miniszter jogszerűen tagadja-e meg a Magyar Universitas Program keretében a felsőoktatási intézmények által PPP-konstrukcióban megkötött szerződések nyilvánosságra hozatalát. A Fidesz alelnöke több alkalommal is kért betekintést a dokumentumokba, előbb Magyar Bálint minisztersége idején, majd Hiller István tárcavezetőtől.

Sió László – idézve az állásfoglalást – kifejtette: az adatvédelmi biztos megállapította, hogy több adatkezelő esetén annak a szervnek kell teljesítenie az adatkérést, ahová az igényt benyújtották. Mivel jelen esetben az adatkérést az oktatási tárcához nyújtották be, ezért a minisztériumnak a vonatkozó jogszabály alapján tájékoztatást kell adnia.

A fideszes oktatáspolitikus közölte: elvárják Hiller Istvántól, hogy ezek után haladéktalanul adja ki a tőle kért információkat.
Hozzátette, hogy az eddig napvilágra került információk alapján a miniszternek jó oka van a titkolózásra, hiszen rendkívül előnytelen szerződéseket kötöttek, amelyek minden más konstrukciónál drágábbak.

Kitért arra is, hogy a forintválság miatt az intézmények törlesztőrészlete 20-25 százalékkal emelkedik, ami 50-150 millió többletköltséget is jelenthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik