Belföld

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Háromezer új szerződéses katonát vesznek fel, és egy lövészszakaszt küld Magyarország Afganisztánba - mondta el Szekeres Imre honvédelmi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen ismertette a tárca takarékossági intézkedéseit is: többek közt elmarad a kecskeméti repülőnap és a városligeti honvédmajális is.

Szekeres Imre a krakkói észak-atlanti védelmi miniszteri találkozóról szólva elmondta: megállapították, hogy Afganisztánban 2009 fordulópont lehet. Ha békés választásokon olyan helyi és országos vezetés jön létre, amelyet az afgán nemzet támogat, az kikövezheti az utat a belső megbékélés felé. A miniszter arról is szólt, hogy Krakkóban bejelentette: Magyarország hozzá akar járulni az afganisztáni választásokat segítő erő tevékenységéhez, és abban érdekelt, hogy az ottani műveletek finanszírozása közös legyen. Hozzátette: egy lövészszakaszt küldünk a NATO Reagáló Erő Kötelékéből a térségbe.

A kormányszóvivői tájékoztatón Szekeres Imre – mielőtt ismertette a Honvédelmi Minisztérium (HM) takarékossági intézkedéseit – bejelentette, hogy háromezer új munkahelyet hoznak létre a Magyar Honvédségnél, ennyi szerződéses katonát vesznek fel. Ezzel is pótolni igyekeznek a gazdasági visszaesés miatt megszűnő munkahelyeket – tette hozzá.

Miniszterként az a törekvése, hogy hatékonyan és takarékosan gazdálkodjanak a rájuk bízott 313 milliárd forinttal, ezért a HM is áttekintette 2009. évi feladatait – mondta Szekeres Imre. A három fő feladat – az ország katonai védelme és a katasztrófák elleni védekezés, valamint a szövetségesekkel való együttműködés – feltételeit természetesen idén is biztosítják – tette hozzá.

A 2009-re tervezett események közül azokat törlik, amelyek a fő feladatkörök eredményes végrehajtására nincsenek közvetlen hatással. Az idén elmarad több hagyományos nagyrendezvény, mint például a városligeti honvédmajális, a kecskeméti nemzetközi repülőnap és a katonazenekari fesztivál. Az így felszabaduló 426 millió forintot kiképzésre, toborzásra és munkahelyteremtésre fordítják. Katonai díszelgés pedig ebben az évben kizárólag állami rendezvényeken lesz, amivel körülbelül 125 millió forintot takarítanak meg.

Idén elmarad a repülőnap (Fotó: MTI)

Idén elmarad a repülőnap (Fotó: MTI)

A takarékosság jegyében húsz százalékkal csökkenti a honvédelmi tárca a tervezett külföldi találkozók, egyeztetések, megbeszélések, gyakorlatok, tanulmányutak számát. Felfüggesztik a brüsszeli attaséhivatal tevékenységét (feladatait hazai állomáshelyű regionális attasé látja el), attaséhelyettesi beosztásokat minősítenek vissza titkár-gyakornokivá, és lemondanak két, eredetileg tervezett új katonadiplomáciai beosztás létrehozásáról.

A miniszter arról is beszélt, hogy kezdeményezi a honvédelmi célt már nem szolgáló, de HM-vagyonkezelésű mintegy hetven ingatlan és a Nemzeti Földalap részét képező, szintén feleslegessé nyilvánított ingatlanok (föld, rét, hadiút) azonnali átadását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Az állagmegóvási és őrzés-védelmi költségek elmaradásával csaknem 1,2 milliárd forintot lehet megtakarítani – mondta Szekeres Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik