Belföld

Sztrájkolhatnának a rendőrök?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szabályozott módon, de sztrájkjog illetné meg a rendvédelmi dolgozókat is - olvasható a Magyar Nemzetben.

Szabó Máté ombudsman szerint az Európai Szociális Charta alapján lehetne átgondolni a rendvédelmi szervek hivatásos állományánál jelenleg fennálló sztrájktilalmat, hiszen a teljes tiltás sérti a jogállamiság elvét, valamint nem biztosítja a nemzetközi és a belső jog összhangját sem. A biztos az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a kérdésben – írta a napilap.

Erre reagálva a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke hangsúlyozta: reméli, hogy az ombudsmani állásfoglalás előbbre viszi az ügyüket, azonban ha meg is kapják a sztrájkjogot, azt eltérően kellene alkalmazni a rendvédelmi szféra különböző területein. A vámosok és a tűzoltók szabályozott módon, de élhetnének ezzel a lehetőséggel, a rendőröknél és a katonáknál azonban “ez nem fér bele”, ezért nekik garanciákat kellene kapniuk arra, hogy a politika nem él vissza ezzel a helyzettel – mondta Kónya Péter a Magyar Nemzetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik