Belföld

Szanyi kicsapta a biztosítékot Simornál

Simor András jegybankelnök a durvuló közbeszéd ellen emelt szót a FigyelőNeten közölt Szanyi-interjú kapcsán.

Részben a válság hatására, rendkívüli módon eldurvult a közbeszéd, s ez a jegybankra is kivetül – mondta Simor András jegybankelnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. Simor András utalt a FigyelőNeten közölt Szanyi-interjúra, mint a jelenség legutóbbi példájára.

Az interjúban a szocialista politikus közölte: bilincsben kellene elvinni a bankárok és brókerek egy részét, különösen a jegybank környékéről.

A jegybankelnök úgy fogalmazott: ha viccesen akarna reagálni, azt mondaná, körül kell nézni, mi van a jegybank környékén, s akkor azt fogjuk látni, hogy a Parlament. Ha a képviselő úr erre gondolt, akkor tegyen javaslatokat – tette hozzá.

Simor András szerint a kritikáknak tényeken kellene alapulniuk, s hangnemében el kellene érniük egy civilizált, európai szintet, s arra kérte a kritizálókat, s a kritikáknak helyet adó médiumokat, hogy próbálják meg azokat normális medrükbe visszaterelni. A jegybankelnök közölte, kötelessége fölemelni a szavát a jegybank intézményét, illetve az ott dolgozó személyeket ért rágalmak ellen.

Simor András hozzátette: a jegybank soha nem firtatta a felelősség kérdését, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon is pontos elképzelése róla – ám, hogy mi lenne az, Simor nem mondta ki. Nem kell hozzá azonban túl élénk fantázia ahhoz, hogy sejthető legyen, ennek az elképzelésnek valószínűleg köze van az elmúlt évek laza költségvetési politikájához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik